StoryEditor

Rokovania o budúcnosti Kosova sa skončili bez výsledku

10.03.2007, 20:00
Autor:
SITASITA
Rok trvajúce rokovania o budúcom štatúte spornej srbskej provincie Kosovo sa skončili v sobotu uviaznutím v slepej uličke.

Rok trvajúce rokovania o budúcom štatúte spornej srbskej provincie Kosovo sa skončili v sobotu uviaznutím v slepej uličke, odzrkadľujúc hlboké rozdiely v postojoch srbskej vlády a lídrov kosovských Albáncov. Splnomocnenec Organizácie Spojených národov (OSN) pre riešenie kosovskej otázky Martti Ahtisaari po skončení záverečného stretnutia s poľutovaním skonštatoval, že ani na jednej strane nebola vôľa ustúpiť zo svojej pozície. Napriek tomu potvrdil, že jeho návrh o medzinárodne kontrolovanej štátnosti Kosova, bude koncom mesiaca predložený Bezpečnostnej rade OSN, ktorá bude mať v celej záležitosti posledné slovo.

Srbský prezident Boris Tadić zavrhol Ahtisaariho plán ako "neakceptovateľný" a "neznesiteľný" a premiér Vojislav Koštunica naň povedal, že porušuje medzinárodné právo. "Neexistuje žiadne riešenie, žiaden kompromis", povedal Koštunica a varoval pred nebezpečenstvom precedensu, ktoré by návrh OSN mohol predstavovať v ďalších separatistických regiónoch.

Na druhej strane dal kosovský prezident Fatmir Sejdiu jednoznačne najavo, že etnickí Albánci vidia ako jediné prijateľné riešenie také, ktoré v konečnom dôsledku povedie k nezávislosti Kosova. "Nezávislosť je alfou a omegou, začiatkom a koncom nášho stanoviska", povedal Sejdiu.

Ahtisaariho plán čakajú prekážky aj v Bezpečnostnej rade OSN, kde bude čeliť tvrdej opozícii zo strany Ruska, spojenca Srbov, ktorý disponuje právom veta.

Napriek málo optimistickým vyhliadkam Ahtisaari skonštatoval, že nemá význam rokovania predlžovať, pretože sporné strany nezdieľali v ústrednej otázke žiadne spoločné východisko.

Ahtisaariho plán ponúka Kosovu čiastočnú nezávislosť pod dohľadom OSN, v rámci ktorej by malo vlastnú ústavu, armádu, národnú hymnu a vlajku. Srbská menšina by na oplátku získala širšie právomoci pri riadení svojho každodenného života a ochrane svojej kultúry v Kosove.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:39