StoryEditor

Lídri EÚ odmietajú iránsku konferenciu o holokauste

15.12.2006, 10:31
Autor:
SITASITA

Európski lídri odsudzujú každé, úplné alebo čiastočné, popretie holokaustu ako historickej skutočnosti, a preto rozhodne odmietajú východiská a ciele konferencie o holokauste, ktorú zorganizovali iránske úrady, píše sa v návrhoch záverov summitu Európskej rady, ktorý sa končí v piatok v Bruseli. EÚ zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, že Irán zrušil naplánovanú decembrovú diskusiu medzi EÚ a Iránom o ľudských právach.
Konanie konferencie, ktorej cieľom bolo prediskutovať dôkazy o genocíde Židov počas 2. svetovej vojny, odsúdil celý západný svet.
Irán, ktorého prezident Mahmúd Ahmadínedžád označil holokaust za "mýtus", otvoril konferenciu o holokauste v pondelok. Na konferencii, ktorá sa konala v pondelok a utorok v Inštitúte pre politické a medzinárodné štúdie ministerstva zahraničných vecí, sa zúčastnilo 67 vedcov z 30 krajín. Riaditeľ inštitútu na otvorení konferencie uviedol, že podujatie je príležitosťou na diskusiu o holokauste a jeho cieľom nie je poprieť alebo dokázať holokaust, ale umožniť patričné vedecké prostredie v snahe poskytnúť názory vedcov na túto historickú otázku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:58