StoryEditor

Ankara vyslala vojenské lode do blízkosti Cypru

01.02.2007, 12:20
Autor:
SITASITA

Turecko vo štvrtok vyslalo vojenské lode do medzinárodných vôd pri Cypre v súvislosti so stupňujúcim sa sporom o dohody o ťažbe ropy a plynu, ktoré medzinárodne uznávaná cyperská vláda podpísala s Egyptom a Libanonom. Informovala o tom turecká súkromná televízna stanica NTV. Tlačovej agentúre AFP sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať s tureckými oficiálnymi predstaviteľmi, aby sa k správe vyjadrili. NTV neuviedla, koľko lodí bolo do východného Stredomoria vyslaných, ale dodala, že tam určitý čas zostanú. Tento krok nasleduje potom, čo Ankara vyzvala Egypt a Libanon, aby dohody odložili, pretože podľa Turecka porušujú práva Severocyperskej tureckej republiky.
Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko obsadilo severnú tretinu ostrova v reakcii na neúspešný pokus o prevrat v Nikózii, ktorého cieľom bolo pripojenie Cypru ku Grécku. Severocyperskú tureckú republiku však uznáva iba Ankara.
Cyprus, ktorého oficiálnu vládu Turecko neuznáva, plánuje otvoriť tendre na licencie na ťažbu vo svojich pobrežných vodách od 15. februára. "Očakávame, že krajiny a spoločnosti, ktoré by uvažovali o prieskume ropy a zemného plynu v pobrežných vodách Cypru, budú mať na zreteli aj záujmy tureckých obyvateľov ostrova," vyhlásilo v stredu turecké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa oficiálnej cyperskej vlády sú však požiadavky Turecka neprijateľné a nie sú podporované medzinárodným právom. Predchádzajúce predbežné štúdie naznačujú, že pod morským dnom okolo Cypru sa môžu nachádzať zásoby ropy v objeme približne šesť až osem miliárd barelov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:07