StoryEditor

Olmert označil arabský mierový plán za revolučnú zmenu

30.03.2007, 08:09
Autor:
SITASITA

Izraelský premiér Ehud Olmert označil v piatok novú arabskú mierovú za "revolučnú zmenu", zároveň opäť odmietol akýkoľvek návrat palestínskych utečencov do Izraela. Ako premiér uviedol pre piatkové vydanie izraelského denníka Haaretz, mierový plán, ktorí schválili arabskí lídri na summite v Rijáde ukázal, že mnoho arabských štátov zistilo, že "Izrael pravdepodobne nie je najväčší svetový problém, ako sa pôvodne domnievali". Toto podľa Olmerta znamená "do budúcna revolučnú zmenu".
V anglickej verzii denníka The Jerusalem Post Olmert označil otázku návratu utečencov za "úplne mimo". "Nikdy nebudem súhlasiť s riešením, ktoré je založené na ich návrate do Izraela, v akomkoľvek počte," vyhlásil premiér. Ako však uviedol pre denník Yediot Ahronot, "existuje šanca, že do piatich rokov Izrael podpíše mierovú zmluvu so svojimi nepriateľmi". "Dejú sa veci, ktoré v minulosti neboli možné...veci zrejú. Musíme vedieť, ako sa chopiť príležitosti," skonštatoval Olmert.
Arabskí lídri prijali ešte v stredu saudskoarabskú mierovú iniciatívu z roku 2002 na normalizáciu vzťahov arabských krajín s Izraelom, ak sa židovský štát stiahne z okupovaných území zabratých počas vojny v roku 1967, umožní návrat palestínskych utečencov a uzná palestínsky štát. Predstavitelia Izraela vo štvrtok mierovú iniciatívu odmietli. Ako vysvetlil vicepremiér Šimon Perez, "nie je možné len tak nám oznámiť, že ponuku musíme prijať, o nezhodách je potrebné rokovať". Izrael nesúhlasí s úplným stiahnutím sa z území, ani s návratom Palestínčanov na ich územie. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás varoval Izrael, že odklad môže viesť k ďalším vojnám na Blízkom východe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:44