StoryEditor

Americkí diplomati možno budú musieť žiadať o víza

07.09.2006, 17:33
Ak sa Spojené štáty rozhodnú neudeliť výnimku z vízového režimu všetkým členským krajinám, Európska komisia hrozí odvetnými opatreniami -- uvalením vízovej povinnosti na amerických diplomatov prichádzajúcich do EÚ.

Európska exekutíva 4. septembra varovala, že môže žiadať zavedenie vízovej povinnosti voči diplomatom z USA. Urobí to v prípade, ak Washington nerozšíri výnimku z vízovej povinnosti na všetky krajiny EÚ - teda aj na Grécko a deväť nových členov (Slovinsko už má s USA bezvízový styk).

Spojené štáty však trvajú na tom, že vízovú povinnosť môžu krajinám zrušiť len pri splnení stanovených podmienok: napríklad nízky počet ľudí ostávajúcich v USA dlhšie, než im povoľujú víza, alebo nízky počet odmietnutých žiadostí o víza. Interná správa pripravená Komisiou konštatuje, že v tejto oblasti nebol dosiahnutý podstatný pokrok a diplomati USA by mali žiadať pred vstupom do Únie - teda aj na Slovensko - o víza.

Nemenovaný zdroj z Komisie, pôsobiaci v oblasti spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti, pre EurActiv povedal: "Samozrejme, je v najlepšom záujme všetkých nájsť dohodu. USA však musia pochopiť, že pokiaľ ide o EÚ, všetky členské krajiny sú si rovné - nemôže existovať nič také ako "druhá či tretia trieda" pokiaľ ide o oslobodenie od vízovej povinnosti."

Konečné rozhodnutie o odporúčaní predstaví Komisia v správe ministrom spravodlivosti a vnútra na ich summite vo Fínsku 20.-22. septembra.

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:36