StoryEditor

EÚ a OSN zintenzívňujú kontakty s palestínskou vládou

22.03.2007, 07:15
Autor:
SITASITA

Predstavitelia EÚ a OSN sa v stredu stretli s palestínskym ministrom financií Salámom Fajjádom, nezávislým nominantom vo vláde s prevahou umierneného Fatahu a radikálneho Hamasu. Ide o ďalší prejav meniaceho sa postoja medzinárodného spoločenstva k palestínskej vláde, hoci Izrael ani naďalej nemení svoj postoj, novú vládu neuznáva a ochotný je rokovať iba s prezidentom Mahmúdom Abbásom.
Zástupca EÚ Marc Otte a predstaviteľ OSN Alvaro de Soto sa v Ramalláhu stretli s ministrom každý osobitne. Fajjád pôsobil v Medzinárodnom menovom fonde a je uznávaným a rešpektovaným odborníkom v mnohých krajinách prispievajúcich do fondu. De Soto ho charakterizoval ako " bezúhonného človeka s veľkými myšlienkami". OSN podľa De Sota zvažuje spôsoby pomoci Palestíne, ktorú organizácia nikdy nezastavila. Ako ďalej uviedol, Fajjáda čaká náročná úloha pozdvihnúť nezrelú palestínsku ekonomiku. V utorok v pásme Gazy Otte rokoval s ministrom zahraničia Zijádom abú Amrom, takisto nezávislým nominantom, a americkým generálnym konzulom Jacobom Wallesom.
Intenzita stretnutí medzinárodných diplomatov s palestínskymi predstaviteľmi je v protiklade s diplomatickým a ekonomickým bojkotom bývalej vlády vedenej Hamasom, ktoré zhoršovali hospodársku situáciu Palestínskej samosprávy.
EÚ a OSN, ktoré sú spolu s USA a Ruskom súčasťou blízkovýchodného kvarteta, vyhlásili, že neuznajú novú palestínsku vládu, kým neuzná Izrael, nezriekne sa násilia a neuzná predošlé dohody. V tejto súvislosti však Američania s Európanmi nechávajú Palestíne priestor na uskutočnenie potrebných krokov vedúcich k odstráneniu embarga voči Palestínskej samospráve. V tomto duchu vypovedala v stredu pred Senátom aj americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová, keď povedala, že nová vláda je určitou výzvou pre americkú politiku voči Palestíne. Takisto podporila plán poskytnúť rozsiahlu finančnú pomoc bezpečnostným zložkám verným prezidentovi Abbásovi v snahe čeliť rastúcemu vplyvu radikálneho Hamasu.
Medzičasom nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že koncom mesiaca navštívi Blízky Východ, aby si vytvorila vlastný názor na novú palestínsku vládu. Medzičasom palestínsky vicepremiér Azzám al-Ahmad, nominant Fatahu, odletel do Nemecka na pozvanie Merkelovej koaličného partnera Sociálnodemokratickej strany. Stretnúť sa má s ministerkou pre rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeuovou, ako aj s ďalšími vládnymi predstaviteľmi vrátane Merkelovej poradcu. Al-Ahmad uviedol, že na návštevu by mal pocestovať aj Fajjád a minister kultúry Bassám al-Salhi.
Švédsky minister zahraničia Carl Bildt sa plánuje počas víkendového pobytu v Palestíne stretnúť s nezávislými členmi palestínskej vlády. Nórsko bolo vôbec prvou európskou krajinou, ktorá normalizovala vzťahy s novou palestínskou vládou a námestník ministra zahraničia Raymond Johansen sa už stretol s palestínskym premiérom Ismáílom Haníjom. Izrael, ktorý vyzval na bojkot novej palestínskej vlády, na to reagoval zrušením stretnutia s Johansenom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:41