StoryEditor

Protiraketový štít v Európe spôsobí nové preteky v zbrojení

06.04.2007, 15:34
Autor:
SITASITA
Plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít aj na európske územie vyprovokujú nové preteky v zbrojení, uvádza sa v deklarácii, ktorú v piatok jednomyseľne schválila dolná komora ruského parlamentu.
+ anketa v článku

Plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít aj na európske územie vyprovokujú nové preteky v zbrojení, uvádza sa v deklarácii, ktorú v piatok jednomyseľne schválila dolná komora ruského parlamentu. Spojené štáty opakovane zdôrazňujú, že budovanie súčastí protiraketového štítu v Poľsku a Českej republike nie je namierené proti Rusku, ale proti hrozbám z krajín ako je Irán či Sýria. Podľa ruských poslancov sú to však len výhovorky: "Takéto rozhodnutia, ktoré proti skutočným či imaginárnym hrozbám z krajín Blízkeho východu či Ďalekého východu nepomôžu, už teraz spôsobujú nové rozdelenie Európy a podnecujú ďalšie preteky v zbrojení," uvádza sa v deklarácii.

Ruskí poslanci okrem toho kritizujú aj americkú podporu bývalým sovietskym republikám, predovšetkým Gruzínsku a Ukrajine, ktorá má podľa Štátnej dumy jediný cieľ - priviesť tieto krajiny do NATO. Na to podľa ruských poslancov Američania nemajú právo, keďže postoj väčšiny obyvateľov týchto krajín k vstupu do aliancie "ešte nebol dôveryhodne preukázaný".

Ruský parlament sa v piatok ohradil aj voči pondelňajšiemu rozhodnutiu prozápadného ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka rozpustiť parlament a vypísať nové voľby. Podľa deklarácie k situácii na Ukrajine, ktorú v piatok Štátna duma prijala veľkou väčšinou hlasov, je toto Juščenkove rozhodnutie protiústavné. Za deklaráciu hlasovalo 342, proti len traja ruskí poslanci. "Zdieľame názor ukrajinských poslancov a expertov na ústavné právo, že tento (Juščenkov) dekrét odporuje príslušným ustanoveniam ukrajinskej ústavy," píše sa v deklarácii ruského parlamentu.

ANKETAAký je Váš postoj k vybudovaniu amerického protiraketového štítu v Európe? Nesúhlasím s vybudovaním 71 (73%) Súhlasím s vybudovaním 15 (15%) Je to otázne 3 (3%) Nech rozhodne diplomacia 8 (8%) Neviem 0 (0%) Hlasovalo 97 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:00