StoryEditor

K útoku na vozidlá OSN sa prihlásila povstalecká skupina

20.02.2007, 15:47
Autor:
SITASITA

K bombovému útoku na vozidlá misie OSN v Kosove sa v utorok prihlásila skupina pomenovaná po známej povstaleckej organizácii Kosovská oslobodenecká armáda. V e-mailovej správe zaslanej médiám skupina tvrdí, že útok bol "zameraný na poškodenie vozidiel UNMIK, no nie na zabíjanie". Výbuch bol údajne odplatou za smrť dvoch mladých demonštrantov, ktorých zastrelila polícia OSN počas protestu v Prištine. Útok, ktorý sa odohral v pondelok večer v kosovskej metropole Priština, poškodil tri vozidlá patriace misii OSN (UNMIK), nevyžiadal si však žiadne zranenia. Polícia incident, ktorý kosovskí lídri odsúdili, stále vyšetruje.
Kosovská oslobodenecká armáda bojovala v rokoch 1998 až 1999 proti srbským jednotkám v Kosove. Po skončení vojny a príchode misie OSN do provincie armádu rozpustili. OSN riadi Kosovo od polovice roka 1999, kedy letecká operácia NATO ukončila srbsko-kosovský konflikt. Napätie v provincii však opäť narastá po nedávnom zverejnení návrhu jej budúceho štatútu, ktorý hovorí o udelení štátnosti pod medzinárodným dohľadom. Lídri etnických Albáncov trvajú na plnej nezávislosti a predstavitelia Srbska s takouto požiadavkou nesúhlasia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 11:51