StoryEditor

Prezident Putin sa v Kremli stretol s mongolským prezidentom

08.12.2006, 14:00
Autor:
SITASITA

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok stretol s mongolským prezidentom Nambarynom Enchbajarom. Cieľom stretnutia bolo posilniť vzájomné vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré ochladli po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991, ale začali sa zlepšovať v roku 2000 po Putinovej návšteve v Mongolsku. Jeho návšteva napomohla "oživiť spoluprácu vo všetkých oblastiach", povedal mongolský premiér.
"Sme radi, že sa vzťahy medzi našimi krajinami obnovili a rýchlo sa rozvíjajú, najmä v ekonomickej oblasti," povedal Putin na stretnutí v Kremli. Dodal však, že miera obchodu nie je ani zďaleka taká vysoká, ako bola za éry Sovietskeho zväzu.
Prezidenti podpísali deklaráciu s dôrazom na posilnenie obchodných vzťahov, ako aj zmluvu, na základe ktorej sa zlepší spolupráca medzi susediacimi mongolskými a ruskými oblasťami. Členovia delegácie okrem toho podpísali päť ďalších dokumentov.
Rusko sa snaží v Mongolsku získať kontrakt na ťažbu uhlia, ale aj medi a zlata. Uhoľná baňa Tavan Tolgoi, o ktorú Rusko javí záujem, má hodnotu okolo 300 miliárd dolárov a od čínskych hraníc je vzdialená 250 kilometrov, čo poskytuje možnosti pre export, uviedol ruský denník Kommersant.
Mongolsko v minulosti patrilo k najväčším spojencom Sovietskeho zväzu a v roku 1990 zaviedlo reformy podľa ruského vzoru. Od roku 1990 Rusko investovalo v Mongolsku asi 45 miliónov dolárov a obchodný obrat medzi týmito dvoma krajinami v roku 2005 dosiahol 466 miliónov dolárov.
V súčasnosti má Mongolsko dobré vzťahy s Čínou a Spojenými štátmi americkými a dokonca poslalo aj svojich vojakov do Iraku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:11