StoryEditor

Veľrybárska komisia odmietla zrušenie rezervácie pre veľryby

22.06.2005, 15:22
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) dnes počas tretieho dňa konferencie v juhokórejskom meste Ulsan zamietla návrh Japonska na zrušenie rezervácie pre veľryby v južnom oceáne, čím uštedrila ďalší ťažký úder japonskému úsiliu o zrušenie desaťročia trvajúceho zákazu lovu veľrýb na komerčné účely.
Komisia, ktorá kontroluje globálny lov veľrýb, zamietla japonský návrh v pomere hlasov 30 ku 25. Dve krajiny sa zdržali hlasovania. Aby návrh prešiel, musel by získať trojštvrtinovú väčšinu.
Už v utorok IWC potvrdila zákaz lovu veľrýb na komerčné účely, čím zasadila rozhodujúcu ranu Japonsku a jeho spojencom, ktorí chceli o tejto otázke ešte ďalej rokovať. Veľrybárska komisia zakázala rybolov týchto morských cicavcov na komerčné účely už v roku 1986.
Bolo to aj veľké víťazstvo pre environmentalistov, ktorí už roky bojujú za záchranu vzácneho živočíšneho druhu, ktorý je po stáročiach lovu na pokraji vyhynutia.
1 np žab

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 11:59