StoryEditor

Gordon Brown nesúhlasí s oživovaním euroústavy

01.02.2007, 06:13
Autor:
SITASITA

Britský minister financií Gordon Brown, pravdepodobný nástupca Tonyho Blaira, má v pláne vetovať úsilie na oživenie Európskej ústavy, uviedol vo štvrtok britský denník The Times. Nemecko v januári odštartovalo konzultácie o budúcnosti euroústavy navrhujúcej inštitucionálne zmeny únie, ktorú v roku 2005 odmietli v referendách občania Francúzska a Holandska.
Podľa denníka The Times Blair nie je naklonený niečomu viac než "minizmluve", ktorá by zaviedla technické zmeny v hlasovacom poriadku EÚ a trvalé predsedníctvo namiesto súčasného polročného rotujúceho predsedníctva. Citujúc nemenovaný zdroj denník uviedol, že minister financií Brown údajne pohrozil vetovaním aj týchto technických zmien, ak nezíska prísľub, že žiadna nová komplexná ústavná zmluva nebude navrhnutá. Blair ani Brown sa nestotožňujú s ústavnou reformou, ktorá by vyžadovala referendum v európskych krajinách, uviedol zdroj.
Nemecko dúfa, že sa mu do júna, dokedy bude stáť na čele EÚ, podarí načrtnúť cestovnú mapu pre záchranu kľúčových prvkov navrhnutých v Európskej ústave. Otázka silnejších väzieb k EÚ dráždi už roky britské politické strany. Konzervatívna strana nie je žiadnym nadšencom únie a Labouristická strana sa nie vždy dokázala zhodnúť na svojom postoji k únii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:37