StoryEditor

Svet zažíva najteplejšiu zaznamenanú zimu

09.02.2007, 10:31
Autor:
SITASITA

Minulý mesiac bol najteplejším zaznamenaným januárom v histórii planéty. Japonskí vedci tým potvrdili pokračujúci vplyv globálneho otepľovania, ktoré ohrozuje prírodu na celom svete. Teploty na celom svete boli v priemere o 0,45 stupňa Celzia vyššie, ako sú dlhodobé priemerné januárové teploty. Ide o najvyššie teploty od roku 1891, keď sa po prvýkrát celosvetovo začali sledovať priemerné teploty. Ako uviedla Japonská meteorologická agentúra, teploty boli nezvyčajne vysoké najmä vo východnom Rusku a na severe Európy. "Dôvodom vysokých teplôt je z najväčšou pravdepodobnosťou vplyv globálneho otepľovania, ktoré spôsobuje zvýšená hladina oxidu uhličitého v ovzduší, ako aj fenomén El Niňo a prirodzený cyklický pohyb teplôt," uviedla agentúra vo svojom stanovisku.
Správa vyšla týždeň potom, ako OSN v súhrnnej správe označila ľudskú činnosť za jeden z hlavných dôvodov klimatických zmien a predpovedala zvýšený výskyt tajfúnov, súch a ďalších prírodných katastrof. Správa Medzivládneho výboru pre klimatické zmeny (IPCC) varovala, že teploty môžu narásť od 1,1 až po 6,4 stupňa Celzia do roku 2100.
Japonsko, kde bol podpísaný Kjótsky protokol, doteraz najpodstatnejší dokument v boji proti globálnemu otepľovaniu, zažilo nezvyčajne teplú zimu s minimom snehu. Podľa meteorologickej agentúry však súčasná zima bola iba štvrtá najteplejšia v histórii Japonska s teplotami 1,44 stupňa Celzia nad bežným priemerom. Rekordne najteplejšia zima bola v Japonsku v roku 1989, keď sa teploty vyšplhali až 2,09 stupňa Celzia nad priemer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:02