StoryEditor

Blair a Zapatero vyzývajú na investície do výskumu

04.10.2006, 16:44
Autor:
SITASITA

Európska únia potrebuje viac investícií do výskumu a vývoja, aby mohla lepšie konkurovať Spojeným štátom americkým a novým ekonomickým veľmociam, akými sú Čína a India. Počas stredajšieho stretnutia v španielskej metropole Madrid to vyhlásili premiéri Španielska a Británie.
Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero a jeho britský partner Tony Blair po stredajšej obchodnej konferencii uviedli, že vyjadrili súhlas s cieľmi, ktoré stanovilo 17 prítomných predstaviteľov ekonomického sektora. Medzi zámermi sú vyššie investície do inovácií a reformovanie univerzít, aby sa priblížili obchodnej komunite. Blair uviedol Britániu a Španielsko ako príklady krajín, ktoré zaznamenali výrazný hospodársky rast a tvorbu pracovných miest, vzhľadom k silnej medzinárodnej konkurencii však musia "pridať".
Blairova návšteva Španielska sa začala v utorok, keď so Zapaterom diskutovali najmä o mierovom procese v baskickom regióne. Britský premiér si so španielskym kolegom vymenil skúsenosti, ktoré získal pri postupe Londýna voči Írskej republikánskej armáde. Blair krajinu vyzval, aby si zachovala trpezlivosť a odhodlanie. Radikálna organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) 22. marca vyhlásila prímerie, ktorému predchádzalo 38 rokov násilného boja za nezávislosť regiónu od Španielska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:20