StoryEditor

Ruské námorníctvo narúša gruzínske pobrežné vody

19.10.2006, 09:15
Autor:
SITASITA

Námestník gruzínskeho ministra obrany v stredu obvinil ruské námorníctvo z toho, že narušilo gruzínske teritoriálne vody a bránilo tureckej obchodnej lodi v plavbe do krajiny. Námestník ministra obrany Mamuka Kudava uviedol, že lode ruskej Čiernomorskej flotily vstúpili do gruzínskych vôd pod zámienkou, že uskutočňujú cvičenie.
"Ruské lode obsadili veľmi rozsiahlu oblasť. Sú v gruzínskych teritoriálnych vodách a bránia pohybu plavidiel z Turecka," povedal Kudava pre tlačovú agentúru AFP. "Gruzínsko považuje tento krok za provokáciu a súčasť ekonomickej blokády", ktorú Rusko zaviedlo proti Gruzínsku minulý mesiac po zatknutí ruských dôstojníkov, povedal predtým Kudava v televíznom vysielaní. Námestník ministra obrany neuviedol počet ruských plavidiel, ktoré bránia pohybu tureckých lodí, a nepovedal ani to, ako presne to robia. Hovorca ruského námorníctva, s ktorým sa skontaktovala agentúra AFP, povedal, že námorníctvo bude situáciu komentovať neskôr.
Obvinenie proti ruskému námorníctvu prichádza v čase diplomatickej krízy medzi Ruskom a Gruzínskom. Rusko zaviedlo proti tejto krajine sankcie potom, čo tam zatkli štyroch ruských vojakov na základe obvinení zo špionáže. Zatknutých po piatich dňoch prepustili. Rusko okrem iného oznámilo, že gruzínske lode nesmú vstupovať do ruských čiernomorských prístavov.
Rusko nesúhlasí s prozápadnou orientáciou gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho a osobitne s jeho snahou o vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:05