StoryEditor

Vietnamský premiér sa stretol s Billom Gatesom

21.06.2005, 11:30
Autor:
TASRTASR
V ústredí firmy v Redmonde v štáte Washington Khai podpísal dve memorandá o porozumení, v ktorých Vietnam prisľúbil spolupracovať s Microsoftom proti softvérovému "pirátstvu" a odstrániť licenčné bariéry pre použité počítače darované školám.

Vietnamský premiér Phan Van Khai, najvyšší predstaviteľ komunistickej krajiny na návšteve USA od konca vojny vo Vietname pred 30 rokmi, sa v pondelok stretol so zakladateľom spoločnosti Microsoft Billom Gatesom.
V ústredí firmy v Redmonde v štáte Washington Khai podpísal dve memorandá o porozumení, v ktorých Vietnam prisľúbil spolupracovať s Microsoftom proti softvérovému "pirátstvu" a odstrániť licenčné bariéry pre použité počítače darované školám.
Lobistická skupina Business Software Alliance so sídlom vo Washingtone odhaduje, že vlani sa vo Vietname používalo 92 percent nelegálneho softvéru, čo je najvyšší podiel na svete.
Gates poukázal na to, že Microsoft od marcového vydania vietnamského jazykového balíka pre Windows XP a Office 2003 zaznamenal jeho vyše 18.000 stiahnutí, čo podľa neho utvrdilo záujem firmy o Vietnam.
Seattle bol prvým zo štyroch amerických miest, ktoré Khai v USA navštívil. Dnes sa vo Washingtone stretne s prezidentom Georgeom W. Bushom. Biely dom uviedol, že USA podporujú integráciu Vietnamu do svetového ekonomického spoločenstva a jeho snahu o vstup do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
Od obnovenia diplomatických vzťahov medzi Washingtonom a Hanojom v roku 1995 sa objem ich vzájomného obchodu zvýšil zo 451 miliónov dolárov na vlaňajších 6,4 miliardy dolárov. USA sa stali hlavným obchodným partnerom Vietnamu od uzavretia bilaterálnej obchodnej zmluvy v roku 2001.
"Dokazuje to, že ak žijete dostatočne dlho, všetko je možné," vyhlásil senátor John McCain, ktorý má na tele jazvy po takmer šiestich rokoch vo vietnamských väzeniach, kde ho držali po zostrelení jeho lietadla počas vojny vo Vietname.
Proti návšteve Khaia protestovali s sobotu v Seattli stovky demonštrantov kritizujúcim situáciu v oblasti ľudských práv vo Vietname. Vietnamskí exulanti, náboženskí aktivisti a oponenti Hanoja z radov menšín tiež plánujú protesty vo Washingtone.
Khai zavíta tiež do Bostonu a New Yorku a obe krajiny by počas jeho návštevy mali podpísať dohodu o nákupe štyroch lietadiel Boeing 787 Dreamliner za asi 500 miliónov dolárov.
Napriek rastúcim obchodným stykom medzi USA a Vietnamom pretrvávajú rozpory, predovšetkým v súvislosti s americkou kritikou ľudských práv a náboženskej slobody vo Vietname, ako aj odmietaním Washingtonu odškodniť tisíce vietnamských obetí chemických zbraní, akou je napríklad Agent Orange.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:59