StoryEditor

Olmert nemá v úmysle odstúpiť ani po protestoch

04.05.2007, 12:10
Autor:
SITASITA
Izraelský premiér Ehud Olmert nemá v úmysle rezignovať ani napriek štvrtkovému masovému zhromaždeniu. Desaťtisíce ľudí žiadalo, aby odstúpil potom, čo vyšetrovacia správa konštatovala, že sa dopustil závažných chýb počas vojny s Libanonom.

"Premiér nemá v úmysle rezignovať, sú to špekulácie," povedala v piatok Olmertova hovorkyňa Miri Eisinová.
"Premiér všetko pozorne sleduje a pokúša sa reagovať najlepšie pre záujmy izraelského štátu," uviedla.
Vo štvrtok v Tel Avive 150 000 až 200 000 demonštrantov žiadalo Olmertov odchod. Bola to prvá veľká demonštrácia, odkedy v stredu vládna komisia zverejnila správu o ozbrojenom konflikte s Hizballáhom. Aj populárna izraelská ministerka zahraničia Cipi Livniová v stredu Olmerta vyzvala, aby v súvislosti s kritickou správou Winogradovej komisie rezignoval.
V správe vládnej komisie sa uvádza, že Olmert, minister obrany Amir Perec a bývalý šéf armády Dan Haluc sú zodpovední za "závažné nedostatky" minuloročnej vojny. Rozhodnutia a kroky týchto troch predstaviteľov napomohli vážnemu zlyhaniu pri vedení vojny, povedal šéf komisie Eliahu Winograd.
Premiér svoje rozhodnutia uskutočňoval narýchlo napriek skutočnosti, že mu nebol predložený žiadny podrobný vojenský plán a o žiaden taktiež nepožiadal. Rozhodnutia uskutočňoval bez systematických konzultácií s inými predstaviteľmi, konštatovala správa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 18:50