StoryEditor

Vláda ČR schválila opatrenia na stabilizáciu zdravotníctva

30.06.2005, 16:28
Autor:
TASRTASR

úbor krátkodobých opatrení, ktoré by mali eliminovať desaťmiliardový vnútorný dlh českého zdravotníctva, schválila v stredu na nočnom rokovaní česká vláda. Opatrenia nadväzujú na koncepciu reformy zdravotníctva, ktorú kabinet Jiřího Paroubka schválil v polovici júna.
Ministerka zdravotníctva ČR Milada Emmerová v rámci opatrení presadila, že štát odkúpi od zdravotných poisťovní nedobytné pohľadávky vo výške 3,8 miliardy Kč a bude valorizovaná platba štátu za tzv. štátnych poistencov deti, matky na materskej, dôchodcov a nezamestnaných. To prinesie do systému ďalších 2,3 miliardy Kč.
Rezort zdravotníctva chce tlačiť na poisťovne, aby znížili svoju prevádzkovú réžiu a pacienti dostanú zdravotné knižky, aby mohli kontrolovať priebeh liečby a predpisované lieky. Úspory rádovo v miliardách by mali priniesť aj nižšie marže dodávateľov liekov, u ktorých by nemocnice nakupovali spoločne.
Českým zdravotníctvom ročne pretečie asi 200 miliárd Kč (254 mld. Sk) a deficit je asi päť percent. Kým lekári a personál nemocníc sa sťažujú na nízke platy, súkromné ambulancie a distribútori liekov dostávajú zaplatené až s trojmesačným oneskorením.
Rezort od roku 1993 zažil najvyššiu fluktuáciu ministrov a neustále odklady začiatku reformy. So zdravotníctvom si do roku 1997 nevedeli dať rady pravicové vlády ODS a neskôr ani vlády sociálnej demokracie. Životnosť ministra zdravotníctva je v ČR v priemere iba jeden rok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:09