25.04.2003, 00:00

Poľská centrálna banka znížila všetky úrokové sadzby o 25 až 50 bázických bodov. Banka o tom informovala vo štvrtok. Sadzby tak klesli štvrtý mesiac za sebou a kľúčová sadzba centrálnej banky sa ocitla o 0,25 percentuálneho bodu nižšie na 5,75 %. Núdzovú lombardnú sadzbu znížil výbor pre menovú politiku centrálnej banky na 7,25 % zo 7,75 % a diskontnú sadzbu na 6,25 % zo 6,5 %. Všetky zmeny sadzieb majú účinnosť od piatka. Banka súčasne uviedla, že ponecháva dlhodobý výhľad pre menovú politiku aj naďalej neutrálny. (SITA)

Nemecký spolkový minister financií Hans Eichel priznal, že krajina s najväčšou ekonomikou v Európe pravdepodobne ani tento rok nedodrží kritérium Paktu stability EÚ a deficit jej rozpočtov bude vyšší ako prípustné 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak sa tak stane, bude tento neúspech druhý rok za sebou. V prípade, ak sa bude tohtoročné prekročenie 3-percentnej hranice pokladať za nedodržanie zásad Paktu stability -- a nie je dôvod, aby sa to hodnotilo inak, krajine hrozia vysoké finančné sankcie. (TASR)

Ročná miera inflácie v Maďarsku v apríli podľa najnovšieho prieskumu agentúry Reuters dosiahne 4,2 % a bude najnižšia za posledných 17 rokov. Napriek tomu sa neočakáva, že centrálna banka zníži svoje úrokové miery. V uplynulých 10 mesiacoch miera inflácie stagnovala na 4,7 % a nepokračovala v predchádzajúcom poklese. Podľa zámeru Národnej banky Maďarska by jej výška mala klesnúť na úroveň 2 %. (TASR)

Najväčšia svetová poisťovňa podľa trhovej hodnoty American International Group Inc (AIG) zaznamenala v prvom kvartáli pokles čistého zisku pre stratový predaj aktív. AIG vo štvrtok oznámila, že čistý zisk sa za prvé tri mesiace roka znížil na 1,95 mld. USD, resp. 0,74 USD na akciu z 1,98 mld. USD, resp. 0,75 USD na akciu za rovnaké obdobie pred rokom. Bez jednorazových strát z predaja investičných aktív kvartálny zisk poisťovne vzrástol na 0,9 USD na akciu z 0,81 USD na akciu za rovnaké obdobie v minulom roku. (SITA)

Úľava na medzinárodných ropných trhoch po vojne v Iraku potlačila nemecké spotrebiteľské ceny v apríli. Oslabila sa taktiež ročná miera inflácie v Nemecku. Tento trend vyplýva z prvých aprílových údajov o inflácii zo spolkových krajín Brandenbursko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Ceny za životný štandard súkromných domácností klesli z marca na apríl o 0,2 až 0,3 %. Ročná miera zdražovania sa znížila v oboch spolkových krajinách o 0,2 percentuálneho bodu na 1,1 v Severnom Porýní-Vestfálsku a 0,9 % v Brandenbursku. (TASR)

Hospodársky rozmach v Rakúsku nechá na seba čakať. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v svojej najnovšej prognóze znížila očakávania rastu rakúskeho hospodárstva na 1,1 % po 1,9 % prognózovaných na jeseň minulého roka. Zvýšenie rastu sa očakáva až ku koncu roka na základe stúpajúceho exportu a zdravšej svetovej konjunktúry. V roku 2004 vychádza organizácia z 2-percentného rastu. Rakúsky inštitút pre hospodársky výskum WIFO prognózoval naposledy 1,1 % na tento rok a 1,7 % na rok 2004. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:53