StoryEditor

Fúzia japonských bánk ako predmet boja

03.08.2004, 00:00
Fúzia japonských bánk ako predmet boja

V Japonsku sa v týchto dňoch črtá nečakaná bitka o prevzatie štvrtej najväčšej banky krajiny vychádzajúceho slnka -- UFJ Holdings, ktorá sa už nejaký čas nachádza vo vážnych ťažkostiach. Ešte pred dvoma týždňami UFJ oznámila, že zvažuje fúziu s iným veľkým japonským finančným inštitútom, Mitsubishi-Tokio. V závere minulého týždňa však do vývoja zasiahla banka Sumitomo-Mitsui a takisto oznámila, že má záujem o prevzatie UFJ.
Odborníci usudzujú, že nech už bude partnerom UFJ ktokoľvek, pôjde zrejme o posledné veľké zlúčenie na japonskom finančnom trhu.
Pomerne prekvapujúce vyhlásenie vnieslo do celej záležitosti novú dynamiku. Bolo by to prvýkrát, čo by sa dva veľké bankové domy v Japonsku pustili do otvoreného zápasu -- o to viac, že prvá reakcia na iniciatívu banky Sumimoto bola zamietavá: UFJ i Mitsubishi potvrdili, že oba subjekty trvajú na pôvodnom pláne. V každom prípade hodnota akcií banky UJF na burze okamžite vzrástla, a to až o 10,4 percenta.
Banky Sumitomo i Mitsubishi pritom v plánoch ďalšej expanzie evidentne cielia rovnakým smerom -- obe sa chcú zamerať na jednotlivých zákazníkov a malé firmy. Zhoda expertov však panuje v tom, že lepšie by sa dopĺňali Mitsubishi a UFJ.
Zamestnanec banky Goldman Sachs David Atkinson označil prípadnú fúziu Sumitoma a UFJ "za najhorší možný scenár". Kým Mitsubishi-Tokio je zdravá japonská banka, o konkurentovi sa to už povedať nedá. Vlani napríklad potreboval finančnú injekciu vo výške 1,1 mld. dolárov, určenú na zvýšenie základného kapitálu. Poskytol ju práve Goldman Sachs. Ned Akov z banky ING sa zase domnieva, že obe alternatívy majú svoje klady i zápory; isté je, že pôvodne plánovanou fúziou by vznikla najsilnejšia banka sveta.
Vedenie bankového domu Sumitomu už podniklo aj niektoré právne kroky, aby presadilo vlastné riešenie. Možno preto očakávať, že zlúčenie sa o nejaký čas oddiali. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:22