StoryEditor

Prudký výpredaj na pomarančovom džúse

03.08.2004, 00:00
Prudký výpredaj na pomarančovom džúse

Pomarančový džúsový koncentrát, s ktorým sa obchoduje na newyorskej burze NYCE, zaznamenal v minulom týždni prudký prepad ceny. Džús sa po otestovaní svojho historického minima v začiatku júna vydal býčím trendom a v priebehu júla si na svoje konto pripísal viac ako 2 000 dolárov zisku v dlhej pozícii. Investori na burze zaznamenali viac ako tri týždne trvajúci vzostup ceny bez korekcií trendu. V závere mesiaca obchodníci očakávali vyberanie ziskov a následný pokles cien. Prudký prepad ceny z úvodu minulého týždňa však pravdepodobne prekvapil aj investorov, ktorí s poklesom ceny počítali. V pondelok 26. júla a utorok 27. júla priniesol seanse s prepadom ceny viac ako 7 bodov, čo v prepočte na jeden futures kontrakt predstavuje sumu viac ako 1 000 dolárov.
Koncentrát otvoril v pondelok na cene 72,5 centa za libru s 1,35-bodovým cenovým skokom oproti zatváracej cene z minulého týždňa. V úvode obchodovania nadviazal džús na rast z predchádzajúceho týždňa a cena sa vyšplhala na úroveň 72,8 centa za libru. Trh sa tým dostal na najvyššiu úroveň od 9. februára tohto roku. Investori v dlhej pozícii sa však zo svojich ziskov dlho netešili, pretože následne nastal na trhu výpredaj, keď do arény dorazili predajné príkazy, ktorými investori likvidovali svoje dlhé pozície. V priebehu niekoľkých minút trh nečakane spadol a najnižšiu hodnotu dosiahol na cene 65 centov. Do konca seansy sa už trh nespamätal a zatvoril len jeden bod nad denným minimom. Pádom ceny sa aktivovalo veľké množstvo stoplossových pokynov, vďaka čomu bol prepad džúsu taký prudký. V utorok 26. júla sa scenár predošlého dňa zopakoval. Trh otvoril nad zatváracím kurzom z predchádzajúceho dňa, otestoval denné maximum na 67,25 centa a zrútil sa dolu. Prepad ceny predstavoval 6,25 bodu, čo je v prepočte 937,5 dolára na jeden futures kontrakt. Pád sa zastavil až na cene 61 centov, odkiaľ v závere skorigoval na zatvárajúcu úroveň 61,15 centa za libru.
V stredu 28. júla sa prepad ceny zastavil na týždennom minime 59,9 centa, čo bola najnižšia cena od 21. júna. Od tejto úrovne sa trh odrazil a zatvoril tesne pod denným maximom na cene 62,3. Vo štvrtok prebiehalo obchodovanie v pásme 60,5 až 62,75 centa. Piatková seansa prebehla v pokojnom duchu a pomarančový džús zatvoril minulotýždňové obchodovanie na úrovni 61,5 centa za libru. Z fundamentálneho hľadiska sa v tomto roku očakáva veľmi dobrá úroda na Floride aj v Brazílii, čo bol jeden z dôvodov, prečo investori zlikvidovali svoje dlhé pozície a stlačili cenu smerom dole.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:46