StoryEditor

OPEC by nemal znížiť kvóty

30.01.2006, 23:00

Ropní ministri štátov združených v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dnes na stretnutí vo viedenskom sídle organizácie asi spoločnú exportnú kvótu nezmenia. Ostane na úrovni 28 miliónov barelov denne (barel je 159 litrov). S výnimkou ropného ministra Venezuely ostatní účastníci, ktorí včera pricestovali do Viedne, potvrdili záujem zachovania platných kvót.
Cena ľahkej ropy (s obsahom síry pod 0,42 percenta) s dodávkou v marci včera na burze v New Yorku mierne klesla zhruba na 67,5 dolára za barel. Výraznejšiemu poklesu z minulotýždňového štvormesačného maxima 69,2 dolára bráni iba napätie okolo jadrového programu Iránu. V Londýne obchodovaná ľahká (približne 0,35 percenta síry) severomorská ropa Brent, od ktorej sa s výrazným diskontom odvíja aj cena Slovnaftom dovážanej ťažkej ropnej zmesi Urals (približne 1,25 percenta síry), klesla na 66 USD za barel. Barel z ropného koša OPEC stál na konci minulého týždňa 60,22 USD za barel.
Podľa januárovej mesačnej hodnotiacej správy OPEC globálny dopyt po čiernom zlate by mal v druhom kvartáli klesnúť o 1,9 milióna barelov na deň. V prvom kvartáli kartel očakával sezónny rast dopytu o milión barelov. Správa podčiarkuje, že zachovanie produkcie kartelu začiatkom jari vyústi do nadprodukcie v objeme zhruba dvoch miliónov barelov. Hoci produkcia ropného kartelu v minulosti na konci zimného obdobia každý rok klesala kvôli sezónnemu prepadu dopytu, v tomto roku by sa tak stať nemalo. Podobne ako vlani, nadprodukcia OPEC nemá výrazný vplyv na cenu benchmarkovej ropy s nízkym obsahom síry. Členovia kartelu tak môžu zarábať pri stabilnom objeme vývozu. OPEC oficiálne denne vyváža 29,8 milióna barelov (december 2005) popri globálnom dopyte prevyšujúcom 83,2 milióna barelov. Vplyv exportu OPEC na celosvetové ceny ropy oproti rovnakému obdobiu minulého roka dokonca klesol. V júni 2005 totiž OPEC reštrukturalizoval svoj ropný kôš, v dôsledku čoho ponuka kartelu stratila na kvalite. Objem síry stúpol z 1,44 na 1,77 percenta.
Rovnako ani situáciu okolo Iránu netreba brať tragicky. Po prvé, Irán oficiálne deklaroval, že bude konať kolektívne a bude rešpektovať hlasovanie OPEC. Po druhé, na dodávky ropy nebude mať dlhodobý vplyv ani prípadná reakcia Iránu na medzinárodný tlak kvôli podozreniu z obohacovania uránu s cieľom výroby jadrových zbraní. Krátkodobý rast rizikovej (špekulatívnej) prirážky na komoditnom trhu pri futuritách síce môže byť vysoký, ale reálne dodávky ropy neklesnú. Obmedzenie iránskeho exportu by poškodilo najmä čínskych odberateľov. Ťažšia iránska ropa (Iranian Heavy) totiž obsahuje 1,8 percenta síry, ľahká ropa (Iranian Light) má 1,4 percenta síry. Keďže americké i väčšina západoeurópskych rafinérií sú nastavené na oveľa kvalitnejšiu ropu, embargom by Irán škodil len svojej ekonomike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:50