StoryEditor

Ovplyvní vírus vtáčej chrípky aj burzy?

25.08.2005, 00:00
Autor:
Ingo NaratIngo Narat
Čo by podobný "vírus" ako vtáčia chrípka znamenal pre finančné trhy, analyzoval americký ekonóm Nesbitt Burns a jeho kolegovia.

Útočník nemá meno, ale kódové číslo: A H5 N1. Tak znie označenie pôvodcu vtáčej chrípky, ktorá vyvoláva strach už nielen v Ázii, ale aj v Európe. Hygienikov znepokojuje rýchlosť, s akou sa vírus v organizme sťahovavých vtákov šíri smerom na západ.
Obavy majú racionálne jadro. Podľa niektorých expertov nie je vylúčená ani taká mutácia vírusu, ktorá by umožňovala jeho prenášanie z človeka na človeka -- ako pri "normálnej" chrípke. Dôsledkom by bola pandémia nepredstaviteľného rozsahu. Pochopiteľne, zatiaľ ide o teóriu. Čo by však podobný vývoj znamenal pre finančné trhy, analyzoval americký ekonóm Nesbitt Burns a jeho kolegovia v štyridsaťstranovej štúdii.
Ak by došlo k najhoršiemu scenáru, autori predpovedajú hospodársky zlom, ktorý by sa prejavil poklesom cien prakticky vo všetkých oblastiach. Pravda, kde sú riziká, tam sú aj šance. V duchu tohto hesla už niektorí investori študujú kurzy farmaceutických výrobcov. Prvým kandidátom je švajčiarsky koncern Roche, vyrábajúci prostriedok Tamiflu, ktorý by mal zabrániť šíreniu vtáčej chrípky. Ako vyplýva z údajov koncernu, tržby za tento prípravok stúpajú v poslednom čase razantne, podobne ako kurz akcií -- v tomto roku už o viac ako 50 percent.
Pravda, potenciálni vkladatelia by si ďalšie kroky mali dobre rozmyslieť. Roche totiž vlastní len právo na výrobu, samotný patent patrí americkej firme Gilead Sciencies. A tá už pred dvoma mesiacmi oznámila, že právo na licenčnú výrobu asi koncernu Roche zruší. V súčasnosti prebiehajú tvrdé rokovania. I tak je však dobre vedieť, že za posledných päť rokov sa hodnota akcií uvedenej americkej firmy rozprávkovo zdesaťnásobila!
Alternatívu ponúka britský výrobca Glaxo-Smith-Kline -- jeho konkurenčný výrobok sa volá Relenza, hoci dopyt po ňom nie je v súčasnosti veľký. Preto ani hodnota podnikových akcií sa zatiaľ príliš nemení.
Spomenuté lieky môžu pohyb vírusu nanajvýš len spomaliť -- definitívne riešenie predstavuje ochranné očkovanie. Medzi najväčších producentov vakcín patrí Glaxo-Smith-Kline a nemecko-švajčiarsky podnik Sanofi-Avensis. Peter Düllmann z banky Sal. Oppenheim je presvedčený, že oba podniky majú ešte pre tento prípad eso v rukáve a že táto skutočnosť sa ešte na kurzoch neodrazila.
Cieľom štúdie nie je nejaké vyvolávanie strachu. Výslovne to tvrdí aj jej hlavný autor Nesbitt Burns: "Skúsenosť hovorí, že k extrémnemu vývoju dochádza len zriedka." Bolo by však zrejme neopatrné, ak by odborníci nezvažovali všetky aspekty dosahu vtáčej chrípky na obchodovanie na burzách. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:26