StoryEditor

Poľsko predpokladá, že európske fondy podporia zlotý

11.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Poľský zlotý by sa mal v budúcnosti zhodnocovať a pomôže mu v tom prílev peňazí z fondov Európskej únie (EÚ). Predpokladá to poľská ministerka financií Zita Gilowska. "Nepochybujem o tom, že pre mnohých exportérov by bol lepší slabší zlotý, ale musím povedať, že prílev pomoci z fondov EÚ podporí ďalšie posilňovanie zlotého," uviedla.
Podpora z európskych fondov by len ťažko mohla priamo ovplyvniť devízový trh, pretože tieto peniaze prichádzajú cez poľskú centrálnu banku. Podľa úradov však samotný prílev miliárd eur súkromných investícií a peňazí z fondov EÚ do rastúcej poľskej ekonomiky podporí poľskú menu. Brusel vo svojom rozpočte na roky 2007 až 2012 vyhradil pre Poľsko približne 90 miliárd eur. Od vstupu Poľska do EÚ v máji 2004 sa zlotý zhodnotil oproti euru o 25 percent. V posledných dňoch sa však oslabuje, keď kopíruje pohyb na regionálnych a globálnych trhoch rozvíjajúcich sa ekonomík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:15