StoryEditor

Zločin budúcnosti: mladší páchatelia, väčšie škody

07.11.2004, 23:00
Čoraz mladší páchatelia, vyššia brutalita, rastúce škody spôsobené ekonomickou kriminalitou, menej vykradnutých bytov, viac trestnej činnosti na internete. Takýto vývoj zločinu nás v budúcnosti čaká na Slovensku podľa predpovedí expertov na kriminalistiku.

Čoraz mladší páchatelia, vyššia brutalita, rastúce škody spôsobené ekonomickou kriminalitou, menej vykradnutých bytov, zato viac trestnej činnosti na internete. Takýto vývoj zločinu nás v budúcnosti čaká na Slovensku podľa predpovedí expertov na kriminalistiku.
V porovnaní s prelomovým rokom 1989 stúpol počet všetkých trestných činov dvojnásobne a porastie ďalej. "Bude to v rozmedzí 110-tisíc až 120-tisíc trestných činov za rok," uviedol v prognóze pre HN Květoň Holcr z Akadémie Policajného zboru SR. Na uliciach bude viac násilia - vraždy, lúpežné prepadnutia, hrubý nátlak. "Vek páchateľov sa bude znižovať, zhorší sa aj samotná forma násilia - brutalita, cynizmus, trúfalosť," upozorňuje Holcr. Pritom už dnes sa stane denne obeťou násilia 38 ľudí.

Príde medzinárodná mafia
Po májovom vstupe do Európskej únie sa o našu krajinu začal zaujímať aj medzinárodný organizovaný zločin. Čím budeme pre nich zaujímaví? "Zvýšením ekonomickej úrovne. Vstup zahraničného kapitálu a rozvoj našej ekonomiky priláka aj zločin z cudziny," konštatoval pre HN bezpečnostný expert Jaroslav Ivor. Ekonomická kriminalita bude mať čoraz väčšie zisky. "Percentuálne neveľký nárast počtu hospodárskych trestných činov budú sprevádzať neporovnateľne väčšie škody," tvrdí Holcr. Pritom už dnes spôsobuje hospodárska kriminalita (krátenie dane, podvody či sprenevera) ročne škody takmer 60 miliárd korún.

Menej vykradnutých bytov
Krádeže dnes tvoria viac ako polovicu všetkej trestnej činnosti, ich podiel by sa mal zvýšiť až na 60 percent. "Bude ich sprevádzať aj pomerne nízka objasnenosť," dodáva policajný prognostik. Kradnúť sa bude všetko, čo sa dá ľahko speňažiť. Zníži sa však riziko, že vám vykradnú byt. "A to vďaka vzrastajúcemu zabezpečovaniu bytov technickými prostriedkami a preventívnym opatreniam občanov," zdôvodnil Holcr. Naopak, nečaká, že klesne počet ukradnutých áut (v súčasnosti zhruba 15 denne) - výrobcovia totiž podľa neho nemajú záujem zabudovať do áut systém neprekonateľných prekážok.

A čo drogy a korupcia?
Hlavný odborník pre liečbu drogových závislostí SR Ľubomír Okruhlica očakáva postupný pokles drogovej kriminality. Prispieť by k tomu mohol nový Trestný zákon, ktorý zvyšuje tresty pre drogových dílerov. "Nemožno však čakať, že drogy sa úplne vytratia," dodal Okruhlica. V budúcnosti sa nepodarí "vykynožiť" ani korupciu. "K výraznejšiemu obratu tu zrejme nedôjde. Už len preto, že jej odhaľovanie je pomerne náročné," tvrdí Holcr. Podľa neho je navyše korupcia druhom kriminality, ktorú verejnosť toleruje viac než iné, menej nebezpečné kriminálne delikty, napríklad drobné krádeže v obchodoch.

Budúcnosť na internete
V najbližších rokoch sa zločin ešte výraznejšie presunie na internet. Na našej kriminálnej scéne sa objavia nové druhy a formy trestnej činnosti. "Prinesie ich nástup novej generácie páchateľov - vzdelaných, jazykovo vybavených, ovládajúcich nové moderné technológie a disponujúcich neobmedzenými finančnými prostriedkami," predpovedá Holcr.
Nové druhy kriminality podľa neho vygeneruje ďalší rozvoj progresívnych vedných odborov: napríklad molekulárna biológia (manipuláciu s databankami DNA) či informatika (manipuláciu s informáciami). Táto trestnú činnosť bude mať spoločné znaky: vysokú sofistikovanosť, organizovanosť a internacionalitu.

Kriminalita – minulosť, súčasnosť a prognóza
 

Minulosť (trestné činy v roku 1989)

Súčasnosť (trestné činy v roku 2003)

Prognóza

Ekonomická trestná činnosť 6 413 14 863

Neočakáva sa pokles. Naopak, zvýšia sa aj škody

Násilná trestná činnosť 6 260 13 726

Zvýši sa brutalita a cynizmus páchateľov, zníži sa ich vek

Majetková trestná činnosť 16 769 61 034

Zvýši sa jej podiel na celkovej kriminalite 


menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:45