StoryEditor

Štátna prémia bude už len nižšia

08.07.2004, 00:00
Výška štátnej prémie v stavebnom sporení sa bude od budúceho roka stanovovať novým spôsobom. Zdroje od stavebných sporiteľní budú môcť zároveň vo väčšej miere získavať aj právnické osoby. Vyplýva to z novely zákona o stavebnom sporení z dielne ministerstva financií, ktorú včera schválila vláda.

Doteraz sa výška prémie porovnávala s vývojom vybraných vkladových produktov a na základe toho sa viackrát upravovala. "Vďaka jednoduchému vzorcu sa výška prémie stabilizuje a zabráni politickým tlakom, ktoré bývali zvykom pri jej stanovovaní v parlamente," povedal hovorca ministra financií Peter Papanek. Podľa neho sa tak zvýši transparentnosť a rozhodovanie sa ponechá na trh. Novela však určitým spôsobom obmedzuje tak minimálnu, ako aj maximálnu hranicu prémie na päť, respektíve 15 percent z ročného vkladu. To znamená, že v tomto roku získali sporitelia už maximálnu možnú prémiu 2 500 korún, no vyššie to už nebude.
Štátna prémia, jej percento, ale aj maximálna výška, klesala od jej zavedenia a tento trend bude pravdepodobne pokračovať. "Z hľadiska zblíženia Slovenska s ekonomikou Európskej únie po vstupe je možné očakávať pokles," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona.
Podľa vedúceho komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloša Blanárika by však ešte v budúcom roku mali sporitelia získať rovnakú výšku prémie ako tento rok. Podobne sa znižoval aj štátny príspevok k hypotekárnym úverom. Ten je v súčasnosti vo výške jedného percenta a schvaľuje sa každoročne v zákone o štátnom rozpočte, rovnako ako to bolo doteraz pri prémii k stavebnému sporeniu. "Pri príspevku k hypotekárnemu úveru so zmenou určovania zatiaľ nepočítame," povedal Papanek. Stavebné sporenie môže byť dobrým doplnkom práve k hypotekárnemu úveru. Niektoré banky dokonca ponúkajú možnosť uzatvoriť si stavebné sporenie priamo v banke. "Privítali by sme, keby jeho výška zostala aspoň na súčasnej úrovni," uviedla hovorkyňa HVB Banka Slovakia Andrea Kollárova.
Významným pre klientov je podľa Blanárika aj zvýšený podiel úverov poskytovaných právnickým osobám z päť na desať percent z celkových cieľových súm v roku. To by mohlo pomôcť najmä spoločenstvám vlastníkov bytov a správcom bytových domov pri financovaní rekonštrukcií objektov.
Pozitívne vnímajú novelu aj stavebné sporiteľne. "Väčšina našich pripomienok k návrhu novely bola zohľadnená," povedal Miloš Blanárik. Plusom pre sporiteľne je aj to, že budú môcť investovať a obchodovať na vlastný účet s finančnými nástrojmi peňažného a kapitálového trhu v slovenskej aj cudzej mene.
Základom na výpočet výšky štátnej prémie je aritmetický priemer za rozhodujúce obdobie priemerných výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov, ktoré tvoria bázu dlhopisového indexu - SDX. Tento údaj je pravidelne zverejňovaný Burzou cenných papierov Bratislava, ako aj v našom denníku, pričom jeho vývoj je relatívne stabilný.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:43