StoryEditor

Petícia neochránila poisťovne. Rokuje sa ďalej

23.10.2007, 16:22
Aktualizované 17:00 | Parlament mal dnes rokovať o novele zákona o zdravotných poisťovniach, ale kvôli nedostatku prítomných koaličných poslancov nie je NR SR uznášania schopná a rokovanie je zablokované.
Po takmer dvoch hodinách, počas ktorých nebol, kvôli chýbajúcim koaličným poslancom parlament uznášaniaschopný, sa opozícii nepodarilo presadiť, aby sa NR SR zaoberal petíciou za pluralitu zdravotníctva. Chaos v parlamente vypukol po tom, čo sa koalícia odmietla zaoberať spomínanou petíciou pred rokovaním o novele zákona o zdravotných poisťovniach. Osud petície, ktorú ešte v septembri predložilo Združenie zdravotných poisťovní s takmer 160 tisíc podpismi, teda ostáva nejasný. Samotný Ústavnoprávny a zdravotnícky výbor NR SR sa pritom nevedel dohodnúť, či sa petíciou majú zaoberať, alebo nie.

S procedurálnym návrhom na predradenie petície pred rokovanie o novele zákona o zdravotných poisťovniach vystúpil aj podpredseda ústavnoprávneho výboru Peter Miššík (SDKÚ-DS) s tým, že to odsúhlasil ústavnoprávny výbor. Predsedajúci schôdze, Miroslav Číž (SMER-SD) dal o návrhu hlasovať, plénum však nebolo uznášaniaschopné.

Podľa novely zákona o zdravotných poisťovniach, by museli poisťovne všetok svoj zisk vrátiť do systému a použiť ho výhradne na úhradu zdravotnej starostlivosti. Opozícia s tým nesúhlasí a hovorí, že to môže ohroziť najmä súkromné poisťovne. Keďže by boli nútené znížiť množstvo financií, použiteľných na svoju správnu réžiu, mohlo by to ohroziť kvalitu a dostupnosť nimi poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Jednotný názor na to nemá ani samotná koalícia. Milan Urbáni z ĽS - HZSD totiž podal pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o mäkších obmedzeniach pre možnosti použiť zisk zdravotných poisťovní. Ako Urbáni píše v odôvodnení svojho návrhu, takéto znenie je technicky nerealizovateľné a je v rozpore s inými právami a povinnosťami poisťovní. Zároveň, podľa poslanca, neplní účel, ktorému má slúžiť, teda zabezpečiť viac peňazí na zdravotnú starostlivosť a účelne s nimi nakladať.

Koalícia však na svojom návrhu trvá a Ministerstvo zdravotníctva SR predpokladá, že touto novelou získa vyše 1,9 miliardy korún.



Kompletnú tému nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:23