StoryEditor

Včerajšia tripartita: ring voľný

19.03.2007, 23:00
Zamestnávatelia mali včera problém dohodnúť sa s vládou a odborármi na ústupkoch v novele Zákonníka práce. Na rokovaní tripartity sa za tri hodiny nedokázali dostať ani cez jediný sporný bod a hádali sa aj na tlačovej konferencii.

Zamestnávatelia mali včera problém dohodnúť sa s vládou a odborármi na ústupkoch v novele Zákonníka práce. Na rokovaní tripartity sa za tri hodiny nedokázali dostať ani cez jediný sporný bod a hádali sa aj na tlačovej konferencii. Namiesto výsledkov rokovania sa novinári dozvedeli iba to, že tripartita sa zasekla už na prvom bode, ktorým bola definícia závislej práce. Rokovanie sa preto skončilo až po uzávierke tohto vydania HN.
Včera večer si zástupcovia médií mohli vypočuť len vzájomné obviňovanie sa z poškodzovania živnostníkov. Zamestnávatelia sa totiž obávajú, že nový zákonník zdecimuje tento podnikateľský stav a odborári s vládou zasa chcú chrániť tých pracovníkov, ktorí sa stali živnostníkmi z donútenia.
Problém bol zhodnúť sa čo i len na konaní samotného brífingu. "Keďže na programe tripartity je prerokovať 150 novelizačných bodov a momentálne sú sociálni partneri len pri treťom bode, poskytli by vám málo informácií. A tak tlačová beseda nebude," oznámila hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová. "Momentálne nie je tlačová beseda, podávam len informáciu," vyhlásila, keď do miestnosti vstúpil zástupca zamestnávateľov Ján Oravec. "Potom budem podávať ja," zareagoval.
Chaos pred novinármi
"Prezentovali sme sériu zásadných otázok, na ktoré sme nedostali odpoveď," vykreslil priebeh tripartity. Zamestnávatelia sa totiž v úvode pýtali, prečo je potrebná taká rozsiahla novela, keď všetky ekonomické indikátory sa vyvíjajú dobre. "Vypočuli sme si obvinenia, že sa vyhrážame. Pán Machyna (vyjednávateľ odborárov, pozn. red) nás označil za neeurópskych zamestnávateľov. Tak asi sme africkí, ktorí sú asociálni."
Keď sa ministerka práce Viera Tomanová dozvedela, že zamestnávatelia sú medzi novinármi, prišla tam aj ona. Vysvetlila, že na definícii závislej práce sa zainteresovaní už dohodli. "Republiková únia zamestnávateľov a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení postavia naruby všetky odborné, teoretické a ekonomické definície," zdôraznila. Obvinila ich z naťahovania času a snahy nedohodnúť sa.
"Ministerstvo práce a odborári nemali vecné argumenty na vyvrátenie hrozby, že živnostníci budú novelou veľmi vážne ohrození," kontroval viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. "Za veľmi vysokým tlakom odborárov" vidí útok na živnostenský stav. Dôvod? Lebo "živnostníci nikdy nebudú odborári a odborári sa nedokážu v malých podnikoch uchytiť".
Chýba tolerancia
Podľa politológa Miroslava Kusého receptom na prekonanie takýchto postojov sú len trpezlivé rozhovory, tolerancia a schopnosť pochopiť postoje druhej strany. "Musí ísť o dohodu. Ani posilnenie úlohy odborov nemôže nanútiť štát."
Podľa predbežných informácií novelu Zákonníka práce parlament schváli. Tvrdia to najmä predstavitelia ĽS-HZDS, hoci okrem tejto strany má k novele výhrady aj SNS. "Vyzývam odborárov, aby si uvedomili, že tu je trhová ekonomika a socializmus sme pochovali v roku 1989," vyhlásil líder strany Ján Slota. SNS je za prijatie novely, ale takej, ktorá bude výhodná pre odbory, ako aj zamestnávateľov.
Tripartita bude o Zákonníku práce rokovať ešte trikrát. Má na to čas do 15. apríla. Potom ho dostane na stôl vláda.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:57