StoryEditor

Dotácie v pôdohospodárstve: V hre je aj štátny tajomník

18.10.2005, 00:00
Tiene nad udeľovaním dotácií v rezorte pôdohospodárstva sa rozširujú. Už s nimi nemá problém iba minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ale aj jeho štátny tajomník Marián Radošovský (KDH).

Tiene nad udeľovaním dotácií v rezorte pôdohospodárstva sa rozširujú. Už s nimi nemá problém iba minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ale aj jeho štátny tajomník Marián Radošovský (KDH). HN zistili, že od ministerstva získala finančnú podporu aj nitrianska spoločnosť FaRM, kde podľa informatívneho výpisu z obchodného registra figuruje ako spolumajiteľ práve Radošovský. Po kliknutí na internetovú stránku rezortu pritom zistíte, že spomínaná eseročka dostala zo štátnej kasy v roku 2003 vyše 2,5 milióna korún. O "zaujímavej" transakcii má informácie už aj Radošovského materská strana - KDH. "Vieme o tom, ale zatiaľ sa nám s pánom štátnym tajomníkom nepodarilo skontaktovať a informácie si overiť," skonštatoval pre HN podpredseda hnutia Július Brocka.
Zatiaľ bez problémov
V roku 2003 dostala z rezortu dotáciu aj firma Agrotrade Padarovce, kde je spolumajiteľom zase Simon. Tak SMK, ako aj KDH, zatiaľ svojich nominantov na rezorte bránia: Išlo o tzv. nenárokovateľné dotácie, čo nie je vážny problém. "Majú na ne právo všetci poľnohospodári automaticky a ich prideľovanie nie je možné politicky ovplyvniť," vyhlásil Brocka. Ako doplnil, situácia by sa mohla zmeniť, pokiaľ sa preukáže, že Radošovského firma získala aj dotácie z kategórie nenárokovateľných. Inak povedané, takéto dotácie môže ovplyvniť aj subjektívne rozhodnutie ministerskej komisie.
Otázny projekt
U Radošovského môže jedna pochybnosť vzniknúť - v roku 2003 získala jeho spoločnosť 360-tisíc korún na projekt Podpora rekonštrukcie technológií v živočíšnej výrobe. "Dotáciu na takýto účel by som mal problém označiť ako nárokovateľnú," poznamenal pre HN člen parlamentného pôdohospodárskeho výboru Miroslav Maxon (HZD). Hovorkyňa rezortu Katarína Czajlíková potvrdila, že v tomto konkrétnom prípade sa dotácia automaticky neprideľuje. Štátneho tajomníka však bráni. "Aj tu existovali jasné pravidlá pre prideľovanie dotácií a ak aj dochádzalo ku kráteniu príspevkov, dialo sa to podľa rovnakého kľúča pre všetkých žiadateľov." Vysokopostavený úradník má vždy "rentu z predstihu", dodáva Maxon. To znamená, že má viac informácií o podmienkach súťaže. "V tom vidím najväčšiu možnosť na ovplyvňovanie." Samozrejme, chceli sme poznať aj názor samotného štátneho tajomníka. Do uzávierky sa nám však s ním nepodarilo spojiť.
Politická (ne)kultúra
Pavel Nechala z Transparency International Slovensko považuje pritom kauzu Simon za porovnateľnú s problémom, ktorý stál kreslo ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka. Ten svoj odchod zdôvodnil politickou chybou, keď sa jeho rodinná firma uchádzala o príspevok z eurofondov na rekonštrukciu hotela. "Obe kauzy sa mi zdajú podobné. Ak politickú zodpovednosť vyvodil Kaník, mal by tak urobiť aj Simon, " zdôraznil Nechala. Naopak, líder SMK Béla Bugár v tom vidí diametrálny rozdiel: minister pôdohospodárstva, na rozdiel od pána Kaníka, nemohol rozhodnutie subjektívne ovplyvniť, keďže išlo o nárokovateľnú dotáciu.
Premiér bez komentára
Ministrom sa včera okrajovo zaoberalo aj Predsedníctvo KDH. "V tejto chvíli to považujeme za vnútornú záležitosť SMK," poznamenal Brocka. Paradoxne, kresťanskí demokrati musia skôr teraz čakať na vysvetlenie svojho nominanta na ministerstve pôdohospodárstva. Predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa k situácii okolo Simona mieni vyjadriť neskôr. Aspoň tak znie oficiálne stanovisko premiérovho hovorcu Martina Marušku. To však otvára dvere pre opozíciu. Smer-SD už avizoval, že kvôli podozreniam z politického klientelizmu zvažujú návrh na odvolanie Simona z funkcie ministra. Predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner zostáva k takémuto zámeru zdržanlivý, ale na Simona sa budú pýtať svojich koaličných partnerov z SMK. Politológ Peter Horváth avizuje, že vládne subjekty nebudú na SMK tlačiť aj kvôli obave z priechodnosti štátneho rozpočtu.

Dotácie pre spoločnosť FaRM, s. r. o., Nitra (v tis. Sk)

2002
Nárokovateľné 1 790,0
nenárokovateľné 12,9
2003
nárokovateľné 2 179,0
nenárokovateľné 360,0
2004
nárokovateľné 17,3

Zdroj: MP SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:05