StoryEditor

Slabiny turizmu pretrvávajú

27.03.2006, 00:00
Jeden a pol milióna cudzincov strávilo v minulom roku na Slovensku najmenej jednu noc. Priemerná dĺžka pobytu sa predĺžila na 3,3 prenocovaní.

Jeden a pol milióna cudzincov strávilo v minulom roku na Slovensku najmenej jednu noc. Priemerná dĺžka pobytu sa predĺžila na 3,3 prenocovaní, o jednu desatinu noci. Po rokoch poklesu k nám opäť nachádzajú cestu Nemci a Poliaci. V dôsledku nízkonákladových aerolínií sa zdvojnásobil počet britských turistov, bolo ich 51-tisíc.
Zahraniční návštevníci na Slovensku minuli 37,5 miliardy korún, o 846 miliónov viac ako v roku 2004. Na raste sa viac ako dovolenkoví turisti podieľali obchodní cestujúci, ktorí obsadzujú drahšie hotely v mestách.
Minuloročná bilancia cestovného ruchu potvrdila slabiny, ktoré spôsobujú zaostávanie Slovenska za možnosťami. Stále sa nedarí získavať zahraničných turistov na hlavnú letnú dovolenku. Odborníci to pripisujú sčasti nedostatku atraktívnych programov, ale najmä slabej propagácii ponuky slovenského cestovného ruchu v zahraničí. Na roky 2004 -- 2006 je finančný príspevok pre Slovenskú agentúru pre cestovný ruch 641 miliónov korún. Oproti Česku je to len štvrtina. Agentúra má v zahraničí len šesť zastúpení, Maďarsko a Česko päťnásobne viac. V USA, Číne a Japonsku -- v krajinách, odkiaľ máme mimoriadny záujem prilákať turistov -- nie je žiadne zastúpenie.
Ministerstvo hospodárstva navrhuje využiť pri propagácii spoluprácu krajín V4. Aj to bude závisieť od množstva peňazí, ktoré na cestovný ruch vyčlení vláda.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:12