StoryEditor

Komerčný a komerčnejší

11.06.2004, 00:00
Autor:
(tom)(tom)

S názorom, že program Slovenskej televízie sa po Novom roku zlepšil, sa môžeme stretnúť veľmi často. Bývali časy, keď verejnoprávnosť bola synonymom nudy a sivosti. Príkladov, že verejnoprávne programy nemusia byť nudné, je viac, u nás i v Česku.
S "novým začiatkom" pribudli v STV programy ako Metro, Reportéri, Literárne oko či Pod lampou. Česká televízia roky pripravovala investigatívny program Klekánice, ktorý odhalil niekoľko závažných káuz, v programovej štruktúre sa stále držia Noc s andělem (pandant slovenského Metra) či populárno-vedecký magazín Popularis.
Podľa mediálneho analytika Bohumíra Bobockého je programový profil Českej televízie úplne odlišný od jej najväčšieho konkurenta -- televízie Nova. Slovenská televízia sa, naopak, chce svojím programom podobať komerčným televíziám, uvádza Bobocký. Podobný názor zastáva aj podpredseda Rady STV Marek Maďarič: "Je zrejmé, že vedenie STV preferuje komerčnosť v programe, a to by som nenazval hazardom, ale zásadným omylom."
Za roky, keď sa STV pohybovala na úplnom dne, sa pre slovenských mediálnych odborníkov a novinárov stala ČT až klišéovitým príkladom verejnoprávnosti. Český publicista Vladimír Just však tvrdí, že v ČT tiež došlo ku kroku od verejnoprávnosti. Ako príklady tohto posunu uvádza zrušenie spomínaných kontroverzných Klekánic či programu Nadoraz, ale taktiež presťahovanie politickej relácie Bez obalu do likvidačného času Sedmičky, ktorú vysiela v nedeľu na obed TV Nova. Aj ČT, kedykoľvek je nútená sporiť, podľa neho skôr zruší verejnoprávne ako komerčné programy.
Spor o to, ktorá televízia je viac komerčná, asi nemá veľký zmysel. I keď podobné porovnania často krívajú na obe nohy, nezaškodí pozrieť sa na prime time (hlavný vysielací čas) oboch televízií. Na STV sa môžeme stretnúť s reláciou Ranč, ktorej českú dvojičku Čundrcountryshow roky vysiela televízia Nova. Na Nove sa rovnako vysiela aj chystaný "megaprojekt" STV Superstar. STV na Jednotke vysiela aj Poštu pre teba či To najlepšie z Uragánu, čím núti konkurenciu z TV Markíza zdôrazňovať, že "originálne" časti Uragánu majú iba oni.
Prvý program ČT stavia na overené programy ako sú Banánové rybičky, Bolkoviny či Chalupári. Vysiela tiež Hodinu pravdy, ktorej licenciu u nás kúpila Markíza. Zásadný rozdiel medzi ČT a STV sa prejavuje v pôvodnej televíznej tvorbe, ktorú ČT vysiela v nedeľu, a v pôvodných seriáloch vysielaných v pondelok. Treba však podotknúť, že seriály, ktoré ČT uviedla od začiatku roka: pokračovanie Nemocnice, Černí baroni a Místo nahoře, by bez straty tváre a cieľovej skupiny divákov mohli odvysielať aj komerčné televízie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:34