StoryEditor

Hviezda Wall Street exkluzívne pre HN: Byť ako Audrey Hepburn je fantastické

24.09.2010, 00:00

Pred rokom ani nesnívala o súčasnej sláve. Kráska nominovaná na Oscara sa o burzový svet nezaujímala. Napriek tomu získala úlohu dcéry skorumpovaného finančníka na Wall Street i bez konkurzov. Anglická herečka Carrey Mulligan.

Hráte v tohtoročnom pokračovaní Wall Street úlohu mladej Winnie Gekko. Aká je?
Winnie je dcérou Gordona Gekka. Sama nie je vo finančnom svete, išla úplne inou cestou a nemá záujem o Wall Street ani o kapitalizmus. Prevádzkuje ľavičiarsku politickú webovú stránku.

Takže ste si asi pred nakrúcaním museli naštudovať niečo o podobných stránkach a práci, ktorú Winnie robí?
Áno. Najviac som hovorila s Laurou Dawn, ktorá prevádzkuje stránku MoveOn.org. Pri nej som napríklad zistila, koľko toho táto stránka urobila pre Obamovu kampaň. Vo veľkej miere majú zásluhu na tom, čo sa odohrávalo počas prezidentských volieb v Amerike a majú veľký vplyv. Laura bola jednou z najväčších inšpirácií pre moju postavu Winnie.

Váš predchádzajúci film Škola života (An Education) sa stretol s pozitívnymi ohlasmi publika aj kritiky. Aký je to pocit?
Som veľmi rada, že sa mu darí. Teším sa, že naň ľudia chodia do kín. Je to neskutočné získať nomináciu na Oscara.

Oliverovi Stonovi ste sa práve v ňom zdali úžasná. Aké to bolo, keď sa vám ozval?
Môj agent mi zavolal a vravel, že mi zavolá Oliver. Takže na začiatok to bolo čudné. Nemal pre mňa ani scenár, keď sme spolu hovorili prvýkrát cez telefón, takže povedal: Počkaj na scenár. Až o mesiac nato som ho stretla. Bola som vydesená, viete... bol to Oliver. Bála som sa, a preto som to vlastne prijala. Bola to výzva, ktorej som sa naozaj bála.

Pamätáte si na prvé stretnutie s ním?
Bolo to v jeho kancelárii v Los Angeles. Dal mi scenár a povedal: Shia (herec Shia LaBeouf, pozn. red.) tu bude o hodinu, takže si prečítaj, koľko stihneš. Bolo to úžasné, pretože to bolo veľmi tajné. Ani môj agent nemal dovolené si to prečítať. Potom prišiel Shia a všetci sme si k tomu sadli. Bola som ohromená a hneď som vedela, že tú úlohu chcem. Páčilo sa mi to a páčil sa mi aj Oliver. Prvé, čo mi povedal, bolo: vyzeráš s tými krátkymi vlasmi inak. A ja som si pomyslela: O božemôj, znamená to, že tú prácu nedostanem?

Ale dostali ste. Aj bez konkurzov.
To bolo prvýkrát, čo sa mi niečo také stalo. O niekoľko dní sme sa stretli so Shiom a Michaelom (Douglasom, pozn. red.) v New Yorku, kde sme mali také cvičné čítanie. Až vtedy som si uvedomila, že ak to pokazím, je po kšefte.

Nepokazili ste, alebo áno?
Hovorila som asi polovicu scenára s americkým prízvukom a potom som prešla na anglický, pretože môj americký prízvuk bol veľmi zlý. A potom mi povedali, že to nahrávali.
No aj napriek svojmu nie práve najlepšiemu americkému akcentu ste úlohu v tomto filme dostali. O čom je?
Pre moju postavu je to o hodnotách a stanovení priorít. Pre mojich hereckých kolegov je to iný príbeh, ale pre mňa je to o ľuďoch, ktorí hľadajú hodnoty vo svojom živote. Nehodnotím to z finančnej stránky.

Ako na vás zapôsobil film Wall Street z osemdesiatych rokov?
Videla som ho, keď som mala dvanásť rokov. Dokončili ho v roku, keď som sa narodila, takže nemôžem povedať, že som ho videla, keď ho uviedli do kín (smiech). Znovu som si ho pozrela veľa ráz, keď som túto prácu dostala a páčil sa mi. O Michaelovi Douglasovi som si myslela, že je hnusný a že Charlie Sheen je úžasný.

Zháňali ste si aj nejaké informácie z finančníctva, keď už bolo jasné, že v tomto filme budete hrať?
Áno, trochu. Môj brat chodil na Oxford a veľa jeho priateľov skončilo na Canary Wharf (londýnsky ekvivalent k Wall Street, pozn. red.). Rozprávala som sa s tými, ktorí tam zarábajú obrovské sumy peňazí a minulý rok náhle zistili, že prišli o prácu. Pred krízou som si občas vyšla s bratovými kamarátmi von a niekto napríklad len tak kúpil debnu šampanského, keď sme v reštaurácii sedeli okolo stola. To bola moja predstava Wall Street. Ale nezisťovala som si podrobnejšie informácie tak, ako moji hereckí kolegovia, ktorí to potrebovali pre svoje úlohy.

Dej filmu sa odohráva tesne pred krízou. Ako vás kríza ovplyvnila pred dvoma rokmi?
Nemôžem povedať, že by to malo na môj život nejaký veľký dosah. Veci zdraželi, hodnota môjho bytu klesla. Takže si ho nechám, kým sa jeho hodnota nezvýši. Pred nakrúcaním som toho o finančníctve veľa nevedela. Nikdy som sa vlastne o to ani nezaujímala a moja postava ani nemá veľa spoločného s finančným svetom, i keď som vo filme obklopená mužmi, ktorí sú obchodníci.

Ľudia vás porovnávajú k Audrey Hepburn. Čo na to hovoríte?
Samozrejme, je to vzrušujúce. Nie je to niečo, o čom veľmi premýšľam, ale lichotí mi to. Je to pre mňa ťažké pozerať sa na seba a ešte ťažšie pochopiť, prečo ľudia reagujú týmto spôsobom. To, akú pozornosť mi venujú ľudia teraz, je veľmi vzdialené od toho, akú mi venovali minulý rok. Zatiaľ som sa s tým podrobne nezaoberala, momentálne sa venujem svojej práci. Je to veľmi zvláštne, ale fantastické.
Elaine Lipworth,
preklad: redakcia

Kto je Carey Hannah Mulligan
Anglická herečka sa narodila 28. mája 1985. Svoj herecký debut zažila ako dvadsaťročná vo filme Pýcha a predsudok. Celosvetovú popularitu získala v minulom roku, keď si zahrala hlavnú úlohu vo filme Škola života, za ktorú bola aj nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 18:19