StoryEditor

Gay? O tom sa u nás nehovorí

20.01.2011, 23:00
Autor:
aszasz

Ondej Nepela? Prvý zimný olympijský víťaz, "dríč" a "makač". Utiahnutý mladý muž, veľmi usilovný a poslušný. Dobrý spoločník... Asi tak by sa dali zhrnúť jeho charakteristiky.

Väčšina zdrojov hovorí o jeho kariére, každý ospevuje jeho nekonfliktnú povahu. Nikto nehovorí o jeho živote po odchode na západ.

Keď peklo zamrzne...
"Mnoho ľudí ho vnímalo ako pekného, alebo dokonca nádherného muža... Fyzicky mi pripomínal Tatára z východoeurópskych stepí, mal šikmé mongolské oči a veľmi bledú pokožku. Bol útly a jemný. A bol to absolútne neotrasiteľný, chladnokrvný súper," opisuje Nepelu jeho súper a neskôr milenec -- kanadský krasokorčuliar Toller Cranston vo svojej autobiografii Nulová Tolerancia a Keď peklo zamrzne, obujem si korčule. Pretože to, o čom sa do vydania autobiografie kanadského krasokorčuliara na Slovensku
len šepkalo, stalo sa vo svete overenou správou. Nepela bol homosexuál.

Kanaďan v knihe dokonca opisuje sexuálnu aféru počas majstrovstiev sveta v roku 1973 v Bratislave, ktorá ho rozladila natoľko, že sa nemohol sústrediť na svoj výkon.
Naopak, Nepela vyhral a vo voľnej disciplíne dokonca získal šestku -- najvyššie hodnotenie. V zahraničnej tlači sa píše o tom, že mal pomer aj s britským krasokorčuliarom Johnom Currym, ktorý zomrel na AIDS v roku 1991. Je jasné, že v polovici sedemdesiatych rokov nemohol byť jeden z najúspešnejších socialistických športovcov homosexuál. Mal byť vzorom pre dav, bojovať za mier a milovať vlasť.

Asi aj preto ho súdruhovia pustili zarábať peniaze v ľadovej revue na Západ. Jeho meno zostalo v Československu, jeho kádrovo nevyhovujúci súkromný život sa stratil na Západe.

Najlepší z najlepších
"Píšte o ňom len v dobrom, jeho súkromný život nie je až taký dôležitý," znie väčšina odpovedí od jeho blízkych, nikto sa k tenjto časti Nepelovho života nechce vyjadriť. Väčšina z nich si jeho homosexuálnu orientáciu v čase, keď bol na vrchole svojej kariéry, "nevšimla". Dôvod je aj ten, že sa on sám svojou orientáciou nehrdil a radšej zvolil kočovný spôsob života, zostal mimo lesku našich kamier. Ešte vtedy netušil, ako ho budú milovať bojovníci za práva homosexuálov

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:29