StoryEditor

1. máj 198XY očami dnešného mladého kapitalistu

30.04.2010, 00:00

Nech žije Prvý máj -- sviatok pracujúcich celého sveta

Ten starý otrepaný vtip zaiste poznáte. Aký? "Čo robíš?" "Chodím do zamestnania..." Teraz, keď sa chystáme oslavovať Sviatok práce, sviatok všetkých pracujúcich, možno by sa ani nepatrilo pripomínať takýto vtip. Na druhej strane však všetci dobre vieme, že len statočnou prácou všetkých a všade dokážeme splniť ciele, ktoré so sebou prináša prestavba v našej spoločnosti. Žijeme v skutočne prelomovom období, keď už nemožno vystačiť so starými prístupmi ku všetkému, ak máme byť spokojnejší a mať sa všetci lepšie.
Generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš vyjadril na 13. zasadnutí ÚV KSČ naliehavú potrebu zmien v spoločnosti veľmi výstižne: "Neraz sme zdôraznili, že prestavba a demokratizácia nemajú alternatívu, ak chceme prekonať silu zotrvačnosti, brzdiace mechanizmy v ekonomike a ďalších oblastiach, dosiahnuť novú, žiaducu dynamiku rozvoja našej spoločnosti."
Úryvok z Pravdy, ročník XXII., 28. apríla 1989

Revolučné piesne z ulíc:

Pionierska
Dnes žiarivo nám slnko svieti,
lúčami zhrieva mieru kvet,
poď k nám, to výzva šťastných detí
kde je mládež mocná víta nový svet...
______

Pieseň práce
Znej pieseň slávna vznešená
chváľ prácu, ktorá jediná
vie ľudstvo k blahu viesť.
Veď všetko čo tu človek má,
len práca dáva statočná!
Buď práci česť! Buď práci česť!
_______

Internacionála
Ej, hor sa sveta proletári,
ej, hor sa hladom zmučení!
Už nášho hnevu sopka žiari,
to bude výbuch posledný.
Rozboríme sveta starý základ,
otroci hor sa k víťazstvám!
Zabráňme minulosti návrat,
ľud bude vládnuť navždy sám.

Posledná borba vzplála,
dajme sa na pochod!
Internacionála
je ľudstva nový zrod

Bol raz jeden sviatok...
Už pár dní všetci v práci drhnú a leštia všetko naokolo v rámci generálneho upratovania. Natierajú sa stroje, na okná sa lepia holubice a československé a sovietske vlajky. A nápis 1. máj na každom okne musí byť na milimeter presne. Veď už o chvíľu to vypukne! Ráno nástup, majster počíta, či prišli všetci. Deň otvorených dverí v závode pre rodinných príslušníkov je pekný nápad, ale zbytočný. Aj tak musia všetci zostať v tej svojej fabrike a vítať ostatných, ktorí i tak neprídu. Žiaci sa chystajú v škole na svoj veľký deň, len škôlkari si užijú trochu zábavy s mamou či otcom v robote. Pri nástupe vedúci rozdávajú balóniky, mávadlá a transparenty, aby súdruhovia nerobili hanbu. Za nesenie transparentu môže človek dostať aj 50 Kčs. Sprievod pochoduje z fabriky, pripája sa k ostatným a mieri na námestie, kde znejú slávnostné prejavy a hymny. Tá československá, i tá červenšia z Východu. Obrovský dav ľudí napreduje mestom a všetci dôležití sú v ňom. Čím vyššia stranícka funkcia, tým väčší problém nájsť si výhovorku, prečo nie som na oslavách. Davom sa popri dychovke nesie: nech žije prvý máj! a kto stojí na chodníku nemiluje republiku! Pred tribúnou treba nasadiť veľký stranícky úsmev a o pár minút sa rýchlo rozpŕchnuť do okolitých stánkov s občerstvením, kde je podávať alkohol dovolené až teraz. Aby súdruhovia počas sprievodu náhodou nerobili hanbu. A večer? Zaspávať s pocitom, že sme si tú našu prácu statočne uctili.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 02:59