StoryEditor

Anketa HN: Čo sa vám na Bratislave páči a čo nie?

15.04.2011, 00:00

Ján Tomáš, podpredseda predstavenstva NAY, a. s.
Páči sa mi architektúra Starého Mesta, stará budova Slovenského národného divadla, Dom u dobrého pastiera. Z modernej architektúry sa mi páči koncept a výstavba Komplexu Eurovea, hlavne preto, že približuje Dunaj Bratislavčanom.

Na druhej strane je architektonickou smolou Bratislavy budova Slovenskej národnej galérie, a tiež novej budovy SND, aj keď pozíciu novej budovy SND zlepšila Eurovea, ktorá ju zahrnula pod seba. Celkovým problémom je nedostatok peňazí na opravu starých hriechov, napríklad prekrytie príjazdovej cesty na Nový Most, ktorý rozsekol historické centrum atď.

Peter Velits, cyklista
Páčia sa mi dominanty Bratislavy ako Hrad a aj Nový most, aj keď by som ich asi nenazval architektonickými skvostami. Ale najviac sa mi páči zrekonštruované historické centrum Bratislavy. Naopak, čo sa mi nepáči, je paneláková Petržalka.

Pavol Hammel, hudobník
Ja som starý Bratislavčan, takže mám tých obľúbených viac. Ale páči sa mi nábrežie a Eurovea, páči sa mi, ako tam zakomponovali aj nové divadlo. Je to veľmi podarené. Na druhej strane sa mi nepáči budova Tatra banky na Hodžovom námestí. Hotel Forum (dnešná Crown Plaza) ešte zapadol, ale toto podľa mňa prestrelili.

Zuzana Gindl-Tatárová, dramaturgička a scenáristka
Cez Zuckermandel sme so starou mamou chodievali nakupovať na trh pred starým pivovarom a synagógou. Dnes už dávno neexistujú. Systematicky si rúcame pod nohami vlastnú minulosť. Takto vznikalo rozbité námestie okolo prezidentského paláca, takto sme si do historického jadra vpustili diaľnicu... Academia Istropolitana roky slúžila študentom umeleckých odborov, dnes je tam obuv, banka, nočný klub, obchod s diamantmi, cukráreň. Popri inom vandalizme musím povedať: vďakabohu aj za to! Skúsme porozmýšľať o tom, čo zanecháme ako kultúrny background našim deťom a vnukom...

Katarína Hasprová, speváčka
Konečne na niektorých miestach sa začalo zveľaďovať. Páči sa mi Eurovea a to, že sa dá prechádzať po nábreží. Určite by mali nejako zamaskovať tú starú socialistickú budovu galérie na nábreží bielo-červenej farby. To vyzerá príšerne! Veľmi ma mrzí, že kvôli developerom, čo chcú stavať, zbytočne sa vytínajú stromy. Za nešťastie považujem likvidáciu stromov na Hlavnom námestí. Namiesto toho sú tam teraz úbohé črepníkové.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:53