StoryEditor

Všetci Európania budú bratia

17.01.2008, 23:00

Moderný genetický výskum pridáva vrásky na čelá historikov. Jeho výsledky môžu totiž spochybniť dlhodobo akceptované teórie o masívnych sťahovaniach národov. Genetici z viacerých európskych krajín sa podujali zistiť, do akej miery sú si Európania príbuzní. Už predbežné výsledky naznačujú, že sme si oveľa viac bratmi, než by si možno niektorí z "národnejšie", rozumej nacionalistickejšie, orientovaných "euroobčanov" chceli pripustiť.
Na výskum zameraný na hľadanie spoločných predkov Európanov sa používa takzvaná mitochondriálna DNA (mtDNA), ktorá sa odovzdáva nasledujúcim generáciám výlučne prostredníctvom ženských pohlavných buniek -- vajíčok. Mužské pohlavné bunky -- spermie totiž mtDNA takmer neobsahujú. A preto možno mtDNA zdediť jedine od matky. Každý z nás má teda rovnakú mtDNA ako jeho matka. Tá má zas rovnakú mtDNA, ako mala jej matka... A tak to pokračuje ďalej, "spätne po praslici", ľubovoľný počet generácií.
Inými slovami, ak mám rovnakú mtDNA ako môj sused Jozef, je isté, že ja a môj sused Jozef máme v X-tej generácii dozadu spoločnú matku. A tu sa dostávame k jadru senzácie.
Projekt síce ešte nie je definitívne ukončený, ale predbežné výsledky ukazujú, že až 95 percent obyvateľov Európy patrí do jednej zo siedmich skupín, určených podľa charakteru mtDNA. V praxi to znamená, že takmer všetci Európania sú potomkami jednej zo siedmich konkrétnych žien, ktoré žili v pradávnej histórii.
Najpočetnejšiu skupinu potomkov má pritom žena, ktorej dali vedci meno Helena. Žila približne pred 20-tisíc rokmi. Rovnakú mtDNA ako ona má až 47 percent Európanov, pričom početnosť sa líši od krajiny ku krajine v rozptyle 40 až 50 percent. Na Slovensku patrí k tejto skupine 42 percent ľudí. Znamená to, že takmer polovica Slovákov je vzdialene príbuzná s takmer polovicou iných Európanov, žijúcich v niektorom z európskych štátoch.
Ešte zaujímavejšie sú predbežné výsledky výskumu takzvanej Y-chromozómovej DNA (Y-DNA). Na rozdiel od spomínanej mtDNA ju (Y-DNA) dedíme len od otca. Do rovnakej skupiny Y-DNA, nazvanej prozaicky R1, patrí na Slovensku až 65 percent ľudí, podobne ako v celej Európe. Z toho vyplýva, že až 65 percent obyvateľov Európy, vrátane tých, čo si dnes hovoria Slováci, má spoločného praotca, ktorý žil približne pred 35- až 40-tisíc rokmi. Teda od počiatkov osídľovania Európy.
Genetika tak otvára kľúčovú historickú otázku, a to, či rôzne takzvané sťahovania národov v histórii, ktoré mali podľa doterajších teórií znamenať masívne výmeny obyvateľstva, neboli skôr len o výmene rôznych kultúr.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:58