StoryEditor

Najlepšie je hrozno oberané doobeda

18.07.2008, 00:00

Počas života ste ochutnali tisícky vín. Mohlo by vás podomácky vyrobené víno od neprofesionálnych výrobcov niečím prekvapiť?
Netvrdím, že nemôžu prekvapiť. Uprednostňujem však víno vyrobené profesionálmi. Vyrobiť dobré víno totiž nie je jednoduchý proces, vyžaduje si obrovské skúsenosti.


Možno vôbec v domácich podmienkach urobiť dobré víno?
Nie všetky doma vyrobené vína sú zlé, ale osobne radšej uprednostním kvalitu od renomovaných výrobcov. Neraz sa stane, že si niekto myslí, že dorobil najlepšie víno v okrese, a keď ho potom prihlási na súťaž, je sklamaný, keď zistí, že jeho víno bolo ohodnotené nižšou známkou. Neznamená to však, že všetky doma vyrábané vína sú zlé. Niektoré po domácky vyrobené vína vyhrali súťaž a porazili renomovaných výrobcov.

Od čoho závisí, koľko bodov víno získa?
V prvom rade od chuti, nemenej dôležitá je farba a aróma. Veľmi veľa závisí aj od toho, kedy sa konkrétne víno hodnotí. Víno je totiž živý organizmus, pracuje. Ak nejaké víno hodnotíte napríklad vo februári, keď ešte nie je úplne vyzreté, môže dostať iný počet bodov ako na výstave, ktorá je o niekoľko mesiacov neskôr.

Na čo by mal v prvom rade dbať výrobca vína?
Najdôležitejšia je hygiena. Všetky nádoby i nástroje, ako aj miestnosť, v ktorej sa víno dorába a skladuje, musia byť čisté. Nečistoty sa totiž ľahko dostanú do chuti vína a môžu celé víno pokaziť, nech má výrobca akékoľvek kvalitné hrozno.

Kvalita hrozna je však tiež dôležitá...
Samozrejme. Najlepšie je robiť víno z hrozna, ktorého sa urodilo málo na jednom koreni. Také hrozno má vyššiu cukornatosť i extrakt, čo je súhrnný názov pre rôzne chuťové a aromatické zložky vína. Osobne preferujem vína s prívlastkom - vína vyrobené z hrozna s cukornatosťou 19 stupňov a viac. Pri výrobe takého vína nie je nutné pridávať repný cukor. Preto odporúčam vyberať si hrozno s vyššou cukornatosťou a technologickou vyzretosťou.

Na čo si treba dať okrem hygieny a kvality hrozna pozor pri ďalšom postupe?
Ustrážiť treba najmä teplotu. Domácim výrobcom by som poradil, aby nechávali mušt kvasiť pri čo najnižšej teplote - okolo 5 až 18 stupňov Celzia. Pre chuť vína je najlepšie, keď mušt kvasí pomaly, preto treba dať pozor na vyššie teploty, ktoré urýchľujú kvasenie. Tento proces pritom začína už pri oberaní hrozna. Preto je najlepšie používať hrozno, ktoré je obraté doobeda, v čase keď je už vyschnuté od rannej rosy, ale nie je ešte príliš teplo.

Platí to aj pri skladovaní vína?
Áno, vhodná teplota na uskladnenie vína je 9 až 15 stupňov Celzia. Víno je totiž živé, stále pracuje a pri vyšších teplotách môže už hotové víno začať opäť kvasiť. Priestory na skladovanie vína nesmú byť ani príliš suché, ani príliš vlhké. Výroba vína je veda.

Pre zvčšenie kliknite na obrázok
menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:54