StoryEditor

Štyri roky čakania na filmový 11. september

23.09.2005, 00:00
Hneď po útokoch na Spojené štáty sa zdalo, že majú troch vinníkov -- teroristov, americkú zahraničnú politiku a Hollywood. Vo fabrike na sny vypukla panika a z kín sa sťahovali všetky filmy, kde sa objavila najmenšia narážka na teroristov či newyorské Dvojičky. Z tejto paranoje sa americkí filmári ešte nespamätali, žiaden veľkofilm na tému 11. septembra dodnes nevznikol. Až po štyroch rokoch sa rozhýbali aspoň veľké televízne spoločnosti.

Hoci kníh s touto tematikou vyšlo za posledné roky neúrekom, svet filmu zostal - okrem pár krátkych príspevkov nezávislých filmárov - mlčať. Televízni tvorcovia sa obávali najmä toho, že téma je stále príliš citlivá a nechceli do nej miešať fiktívne prvky. Odvahu im dodala až nedávno publikovaná vyše 600-stranová správa Národnej komisie pre teroristické útoky na Spojené štáty. Scenáristi rýchle objavili, že sa dá čítať ako román. A nemusia za ňu nikomu platiť autorské práva.

Let, ktorý sa postavil na odpor
Významné sú tri projekty amerických televízií. Výsledok prvého z nich už má za sebou premiéru, keď sa pri tohtoročnom štvrtom výročí útokov na Discovery Channel objavil film Flight That Fought Back (Let, ktorý sa postavil na odpor). Osobitý prístup k téme sa okrem iného prejavil aj tým, že film nebol prerušovaný reklamou a všetky zisky z predaja DVD pôjdu na charitatívny fond. Hodinu a pol trvajúca dokumentárna dráma o lietadle, ktoré nakoniec havarovalo v poliach Pensylvánie, obsahovala aj rozhovory s rodinami obetí, ale takmer polovicu filmu tvorili zdramatizovné scény únosu. Väčšina dialógov pochádzala z publikovaných záznamov rozhovorov v kokpite lietadla. Ako povedal producent projektu Phil Craig, svoju prácu považoval v prvom rade za novinársku. Napriek tomu sa vo filme objavili aj niektoré fiktívne pasáže.

Podľa správy i telefonátov
Druhý, ešte nepomenovaný projekt má rozpracovaný stanica A&E. Rovnako ako film vysielaný na Discovery Channel sa vyhne útokom na Svetové obchodné centrum a opäť sa bude venovať unesenému lietadlu. Dokumentárna dráma s rozpočtom piatich miliónov dolárov by sa mala na obrazovkách objaviť v prvej štvrtine budúceho roku. Podľa dostupných informácií bude film založený na správe vyšetrovacej komisie a objavia sa v ňom aj niektoré fiktívne telefonáty pasažierov.

S reálnymi postavami
S tretím projektom prichádza sieť ABC, ktorej zástupcovia ešte stále diskutujú s rodinami unesených. Všetky stanice však vyhlásili, že im priamo nebudú platiť žiadne peniaze. Aj tentoraz pôjde o dokumentárnu drámu, na ktorú ABC vyčlenila 38 miliónov dolárov. Začne sa scénou, keď únoscovia nastupujú 11. septembra na palubu uneseného lietadla, a pokračuje retrospektívnymi zábermi. S výnimkou jednej postavy bude 180 zostávajúcich úloh založených na skutočných postavách vrátane bývalého riaditeľa CIA Georgea Teneta a amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Odvážny Oliver Stone
Jeden projekt na túto tému mala s rozpočtom 40 miliónov dolárov (málo na hollywoodsky veľkofilm, dosť na osemhodinový televízny seriál) rozpracovaný aj spoločnosť NBC. Nateraz ho však pre finančné problémy odložila bokom. O slovo sa už prihlásil aj Oliver Stone, ktorý by mohol prerušiť mlčanie Hollywoodu. Jeho film s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe by sa v kinách mal objaviť na budúci rok a konečne sa dotkne aj útokov na newyorské Dvojičky - bude rozprávať príbeh dvoch policajtov uväznených pod troskami zrútenej budovy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:02