StoryEditor

Božia strana silnejšia ako armáda

15.02.2007, 23:00
Hizballáh, v preklade Božia strana, pôsobí ako šiitská politická a vojenská organizácia operujúca v Libanone. Šesť západných krajín ju označuje za teroristickú štruktúru, zatiaľ čo arabské krajiny v nej vidia hnutie odporu proti Izraelu.

Hizballáh, v preklade Božia strana, pôsobí ako šiitská politická a vojenská organizácia operujúca v Libanone. Šesť západných krajín vrátane USA a Izraela ju označuje za teroristickú štruktúru, zatiaľ čo hlavne arabské a moslimské krajiny v nej vidia hnutie odporu proti Izraelu. Ťažko nájsť na Blízkom východe organizáciu, ktorá by viac zodpovedala označeniu kontroverzná. Dnes je to presne 22 rokov, čo vznikla.

Hizballáh vznikol ako odnož islamskej revolúcie vedenej ajatolláhom Ruholláhom Chomejním, ktorá bola v Iráne koncom 70. rokov minulého storočia. Z Iránu a z menšej časti aj zo Sýrie doteraz prúdi Hizballáhu materiálna a logistická pomoc využívaná na politické, sociálne i militaristické aktivity. Rozhodovanie samotného vodcu hnutia Hassana Nasralláha do značnej miery závisí od sponzorov z Iránu, o čom svedčí aj útok na židovské centrum v Buenos Aires v Argentíne v roku 1994, ktorý bol celý zosnovaný vládou v Teheráne. Hizballáh síce prišiel na jar roku 2005 (na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN) o podporu sýrskej armády v Libanone, ale hnutiu to nenarobilo väčšie škody.

Zničiť Izrael!
Oficiálny zrod Hizballáhu sa datuje na 16. február 1985, keď sa spojilo viacero šiitských polovojenských buniek do jednej. Neoficiálna história však pripisuje hnutiu už bombový útok na americké kasárne v Bejrúte v roku 1983, pri ktorom zahynulo 241 amerických vojakov. Tri hlavné ciele priamo po vzniku hnutia boli vylúčenie vplyvu Západu v krajine, zničenie izraelského štátu a vytvorenie islamského štátu v Libanone.
Jedným z hlavných dôvodov existencie hnutia bola izraelská účasť na konflikte u svojho severného suseda a následná okupácia časti libanonského územia. V rétorike vodcov Hizballáhu sa dostala na prvé miesto eliminácia židovského štátu.
Od svojho počiatku je Hizballáh organizáciou používajúcou pre svoje ciele únosy, vraždy a bombové útoky a ktorá bola tiež jednou z prvých blízkovýchodných skupín využívajúcich samovražedných atentátnikov. Spomenuté fakty plne kvalifikujú Hizballáh na teroristickú organizáciu, o to viac, že cieľom jeho útokov nie sú len nepriateľské armády, ale aj civilisti.

Letná vojna
Zatiaľ posledným dôležitým aktom násilia bolo rozpútanie vojny medzi Libanonom a Izraelom minulý rok, v ktorej Hizballáh nebol porazený a dokonca sa ukázal silnejší ako oficiálna libanonská armáda. Paradoxnú situáciu dopĺňa neschopnosť OSN a libanonskej armády vykonať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN 1559 o odzbrojení milícií Hizballáhu, ktorá na papieri platí už od septembra 2004.
Vzhľadom na silu organizácie je vypratanie južného Libanonu, odkiaľ hrozia raketové útoky na územie židovského štátu, nereálnym scenárom. Úspech Hizballáhu v letnej vojne vychádzal zo štedrej materiálnej pomoci a výcviku milícií zabezpečovaných iránskou vládou, čoho dôsledkom je fakt, že hnutie je najsilnejšou teroristickou organizáciou pôsobiacou priamo proti Izraelu. Izrael síce organizácii spôsobil značné škody útokmi na jej základne v južnom Libanone a južnom Bejrúte, ale deklarovaný cieľ, teda elimináciu hnutia, nedokázala židovská armáda splniť.

Popularita
Hizballáh, na rozdiel od mnohých iných podobných skupín v regióne, sa snaží o presadenie svojich záujmov aj legitímnou cestou politického boja a volieb. Strana sa snaží zastupovať šiitskú, zhruba tretinovú, populáciu Libanonu a vo voľbách v roku 2005 si zlepšila postavenie v parlamente aj vo vláde.
Popularita Hizballáhu pramení z viacerých skutočností. Sponzoring z Iránu dovoľuje hnutiu rozbehnúť rôzne štedré sociálne programy pre chudobných a iné rozvojové projekty po celej krajine. Najväčšími príjemcami pomoci sú síce šiiti, ale pomoc sa rozširuje ne celú populáciu malého stredomorského štátu.
Všetky etnické a náboženské skupiny v Libanone väčšinovo vnímajú Hizballáh ako organizáciu odporu voči izraelskej agresii, a nie ako teroristickú organizáciu. Podľa výskumov podporovalo jeho aktivity počas vojny dokonca 80 percent tamojších kresťanov.
Európska únia, ktorá do značnej miery závisí od dodávok energetických surovín z Blízkeho východu, neeviduje Hizballáh ako teroristickú organizáciu, aj keď západný svet si zväčša uvedomuje riziká spojené s touto organizáciou. Pre spätosť islamského hnutia s Iránom i pre jeho popularitu u masy moslimov v regióne však nemá jednoduchý prostriedok ako mu zabrániť v činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:52