StoryEditor

Výročia týždňa

29.09.2006, 00:00

23. septembra 1928
Slávnostne odhalili Štefánikovu mohylu na Bradle od Dušana Jurkoviča. Slávnosť prebehla za účasti vysokých štátnych predstaviteľov a diplomatického zboru. Prezident Masaryk sa na odhalení nezúčastnil. V liste krajinskému prezidentovi Drobnému to odôvodnil porušením protokolu, ktorého sa dopustili organizátori. Mohylu navštívil v októbri toho istého roku.

26. septembra 1815
Pravoslávny cár Alexander I. (Rusko), katolícky cisár František Jozef I. (Rakúsko) a protestantský kráľ Fridrich Wilhelm III. (Prusko) podpísali niekoľko mesiacov po definitívnej porážke Napoleona v Paríži protokol o vytvorení Svätej aliancie, ktorá mala slúžiť na udržanie feudálneho usporiadania Európy. Aliancia bola neskôr chápaná ako dohoda východných dvorov o boji proti liberalizmu a občianskym slobodám pod pláštikom viery.

27. septembra 1540
Pápež Pavol III. schválil konštitúciu Tovarišstva Ježišovho. Jezuitský rád bol založený Ignácom z Loyoly a výrazne ovplyvnil priebeh protireformácie. Jezuitské školy získali v priebehu nasledujúcich desaťročí veľký vplyv na mladú generáciu. Pre Rím mala význam aj skutočnosť, že jezuiti skladali okrem troch rehoľných sľubov čistoty, chudoby a aj sľub bezvýhradnej poslušnosti pápežovi.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:36