StoryEditor

Rodičom bez záväzkov? Adoptujte si delfína!

21.07.2006, 00:00

Pobrežie chorvátskych ostrovov Cres a Lošinj, kde aj mnohí Slováci pravidelne trávia dovolenku, je veľmi rôznorodé, plné zálivov, zátok a podmorských jaskýň. More tu dosahuje hĺbku okolo sedemdesiat metrov a žije v ňom viac ako 95 druhov rýb. Viditeľnosť pod vodou je bežne viac ako dvadsať metrov. Cresko-lošinjská oblasť Kvarnerských ostrovov patrí k najčistejším v Jadranskom mori. Delfín je na celom svete symbolom zdravej morskej fauny a Lošinju sa nie nadarmo hovorí "ostrov delfínov", pretože je to jediná lokalita v chorvátskych vodách, kde nájdete nesťahovavé delfíny skákavé.

V Modrom svete
V roku 1999 vznikol v mestečku Veli Lošinj nevládny inštitút morského výskumu a ochrany Plavi Svijet (Modrý svet). Táto špeciálna zoologická rezervácia sa v súčasnosti zameriava predovšetkým na ochranu jadranských delfínov a korytnačiek a rozvoj ostrovného vzdelávacieho centra, ktoré je od roku 2003 súčasťou Modrého sveta.
Modrý svet ponúka každé leto príležitosť zapojiť sa do svojho výskumu i dobrovoľníkom. Projekt ochrany delfínov je skvelou príležitosťou pre mladých ľudí, ktorí by si radi vyskúšali nevšednú, zmysluplnú prácu v úchvatnej prírode. Dobrovoľníci, ktorí si však pobyt na ostrovoch musia zaplatiť (ceny za pobyt sa pohybujú okolo 680 -- 780 eur) strávia na ostrove dvanásť dní a aktívne spolu s vedeckým tímom monitorujú každodenné správanie delfínov -- ich pohyby, zoskupovanie, sociálne kontakty, akustické prejavy a interakciu s ľuďmi. Najprv absolvujú prednášky o biológii veľrybotvarých cicavcov a ochrane morského ekosystému. Ich práca sa odvíja od poveternostných podmienok na mori. Zahŕňa zber, spracovanie a analýzu dát, prípravu lodí a lodného zariadenia pred plavbou za delfínmi, vytváranie podkladov na prednášky. Keď sa na mori podarí lokalizovať skupinu delfínov, dobrovoľníci na palube zaznamenávajú také detaily, ako je čas výskytu, počet zvierat, ich prejavy a podobne.

S delfínmi bez dotyku
Nebuďte sklamaní, že stáž v Modrom svete neznamená možnosť vyblázniť sa v mori s delfínmi. Projekt Modrého sveta predovšetkým sleduje delfíny v ich prirodzenom prostredí. Sú to divo žijúce zvieratá a nemali by si zvykať na kontakt s ľuďmi, pretože by sa stali zraniteľnejšími. Delfínie hry, na pohľad pôvabné, môžu byť pre človeka veľmi nebezpečné. Delfíny prirodzene ťahajú a tlačia predmety, s ktorými sa "hrajú", pod vodu, kde trávia väčšinu času. Dospelý delfín skákavý váži až 300 kíl! Okrem toho sú delfíny, rovnako ako ľudia, cicavce, a tak na seba navzájom môžeme prenášať choroby, ako je napríklad herpes a zápal pľúc. Navyše, plávanie s delfínmi je v Chorvátsku pod pokutou zakázané, pretože sa pokladá za ich fyzické obťažovanie.
Ak chcete podporiť projekty na výskum a ochranu lošinjských delfínov, môžete si tieto priateľské cicavce dokonca adoptovať. Sami si zo zoznamu vyberiete delfína, ktorého chcete chrániť. Zamestnanci centra poskytnú záujemcom index delfíních mien s ich podrobnou charakteristikou. Základná sadzba za tzv. individuálnu adopciu je 20 eur, pre školy a škôlky 35 eur a pre firmy 70 eur. Okrem osobnej záštity nad vaším miláčikom získate aj členstvo v Modrom svete, množstvo vzdelávacích materiálov a drobných darčekov. Viac informácií nájdete na http://www.blue-world.org

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:40