StoryEditor

Legendou bez talentu, no s visacím zámkom

01.02.2007, 23:00
Pred 28 rokmi zomrel legendárny basgitarista Sex Pistols Sid Viscious.

Hoci odišiel ako mladý človek, ktorý by mal mať kariéru pred sebou, Sid Vicious sa nezmazateľne zapísal do hudobnej histórie. Nie tak kvalitou spevu či bojom za svetový mier, čo je dnes vlastné mnohým svetovým spevákom, ale hrou na basgitare v legendárnej punkrockovej skupine Sex Pistols. Zomrel za nejasných okolností pred 28 rokmi, 2. februára 1979, na predávkovanie heroínom.

Mladé roky sexuálneho pištoľníka
John Simon Ritchie, ako znie jeho celé meno, sa narodil v Londýne vcelku nonkonformným rodičom. Otec odišiel od rodiny pomerne rýchlo a matka sa s Johnom presťahovala na ostrov Ibiza, kde ich živila predajom drog. Po niekoľkých rokoch sa však vrátila do Anglicka a vo svojej živnosti pokračovala aj tam. Malý Simon od nej už vo veku štrnásť rokov veľa pochytil. Začal predávať LSD, pričom sám užíval drogy. Traduje sa, že v tomto období to skúšal aj s prostitúciou. Niet hádam lepšej prípravy na kariéru punkovej hviezdy odmietajúcej autority a normálny život.

Veď aj meno Sid si údajne vybral podľa obľúbeného škrečka speváka Sex Pistols, Johnny Rottena. Zviera Sida často hrýzlo, a ten ho na revanš nazýval vicious, čo by sa dalo preložiť ako krutý či brutálny. Unikátny pseudonym bol na svete a od neho len krôčik k legende.

Oko za oko
Sid začal kariéru ako člen skupiny The Flowers of Romance, neskôr vystupoval napríklad so Siouxsie & the Banshies. Práve ako člen druhého menovaného zoskupenia sa smutne preslávil na 100 Club Punk Festival, pretože tu napadol známeho novinára Nicka Kenta reťazou z motorky. Ešte predtým po niekom hodil pivový pohár, ale netrafil a sklo po dopade medzi návštevníkov zranilo jedno dievča. Nehoda ju stála oko.

Ale to už Sidova hviezda stúpala, a tak sa incident považoval za výstrelok. Dokonca ani policajné vyšetrovanie nikam neviedlo. Dotvára to však komplexný obraz Viciousovej povahy. Hoci bol považovaný za deprimovanú a plachú osobu, občas popustil uzdu násiliu.

S takýmto morálnym profilom sa preto hodil na úlohu punkovej hviezdy, ktorú radi nasledujú mladí bezprizorní ľudia. Sid totiž nemal nič iné, čo by im ponúkol. Nevedel spievať, dokonca ani hrať na hudobný nástroj, hoci bol basgitaristom hneď v niekoľkých zoskupeniach. Veril však v svoje heslo: "Ži rýchlo, zomri mladý." Na to nalákal aj americkú groupie, teda čosi ako spoločníčku obšťastňujúcu hudobníkov na cestách, Nancy Spungenovú. Tá síce prišla do Anglicka hľadať iného rockera, ale so Sidom si hneď padli do oka. Okrem spoločnej drogovej závislosti ich viazala aj hlboká, no priam talianska láska. Výnimočné neboli časté hádky a bitky, v ktorých - súdiac podľa dobových fotiek vychudnutého Sida - mohla mať Nancy aj prevahu. V každom prípade tento deštrukčný vzťah tvrdo zasiahol do života Sex Pistols a mal podiel na ich rozpade.

Revolta s krátkym životom
Kariéra Sex Pistols sa začala v roku 1975 a hoci netrvala dlho, skupina stihla nahrať len štyri single a jeden album, stala sa legendou. Na jednej strane za to mohol spevák Johnny Rotten a jeho nekoordinovaný spev, ktorý hlboko zasiahol príslušníkov hnutia punk. Na druhej strane je mizerný hudobník Sid Vicious s imidžom a charizmou schopnými prilákať davy fanúšikov. Rachitická postava, pestrý účes a na krku zámok, od ktorého nemal kľúč, prekryli jeho hudobnú neschopnosť.

Celé to dal dokopy producent Malcom McLaren, ktorý sa snažil na starý kontinent priniesť v USA taký úspešný punk. Sex Pistols formoval s cieľom vytvoriť skupinu "mladých sexi zabijakov". To sa mu aj celkom podarilo, pretože najmä počas slávneho amerického turné sa vystúpenia niesli v znamení mnohých násilností. Práve na tejto koncertnej šnúre sa skupina v roku 1978 rozpadla. Vystúpenia sprevádzali čoraz väčšie Sidove excesy, obnažovanie do pása bolo zanedbateľné. Napadol niekoľko ľudí, a dokonca ho zbil vlastný bodyguard.

Viackrát skončil v nemocnici kvôli heroínu, až sa napokon líder skupiny Johnny Rotten rozhodol definitívne odísť. Sex Pistols sa rozpadli, no zostali po nich nesmrteľné hity ako Anarchy in the UK alebo God Save the Queen, čo je jeden z najznámejších útokov na britskú monarchiu. Pieseň to dokonca dotiahla až na špičku tamojšieho rebríčka singlov. Punk sa stal vďaka skupine módnou záležitosťou. Dôležitý bol najmä fakt, že prinášal do mainstreamu, ktorým sa paradoxne vďaka úspechu pomaly stával, hlas pracujúcej masy. Z tohto podhubia členovia Sex Pistols vyšli a rozprávali jazykom zrozumiteľným masám s nízkym vzdelaním.

Punková sieň slávy
Rovné dve dekády po rozpade sa Sex Pistols dali dokopy kvôli krátkemu turné a začiatkom nového milénia opäť vyrážali do klubov. Možno vďaka cyklickým návratom si na nich minulý rok spomenuli v Sieni slávy rock and rollu, ale členovia skupiny ako správni anarchisti túto poctu odmietli. Stalo sa tak s vulgárnejšou verziou slov prirovnávajúcich sieň slávy k "miestnosti na močenie".

Punkoví krásavci Sex Pistols vo svojich najlepších rokoch. Sid Vicious prvý zľava. Snímka: Archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:08