StoryEditor

Knižnica

09.11.2006, 23:00
Autor:
redred

Tomáš Štrauss:
Toto posrané 20. storočie
Kalligram
Ďalšia publikácia významného slovenského kunsthistorika o zdrojoch a súvislostiach avantgardného umenia v priestore stredovýchodnej Európy. Jednotlivé eseje z rôznych aspektov skúmajú vplyv ideológie a politiky na umenie, najmä v priestore stredovýchodnej Európy, pričom autor s nadhľadom komentuje východiská a ciele avantgardných umeleckých aktivít od dvadsiatych rokov 20. storočia až po súčasnosť.

Xenofón:
Hostina, Sokratova obhajoba
Kalligram
Vo svojich spisoch Hostina (Symposion) a Sokratova obrana Xenofón zvečnil dva protikladné výjavy zo života svojho učiteľa Sokrata. O Sokratovi tu rozpráva prostý aténsky občan Xenofón, realisticky zobrazujúci filozofa v radostných i vážnych chvíľach života. Kniha vychádza dvojjazyčne -- s paralelným pôvodným gréckym textom; doplnené zasväteným doslovom prekladateľa.

Demokracie v Evropě -- Příspěvky k tematu demokratického občanství v Evropě
Prostor
Kniha zahŕňa príspevky českých i medzinárodných odborníkov z európskych univerzít a výskumných centier na tému demokratické občianstvo v dnešnej Európe. Autori sa zaoberajú otázkami, ktoré majú regionálny, národný i celoeurópsky rozmer, ako napríklad klesajúca miera volebnej účasti, zapojenie občanov do európskeho rozhodovania alebo úloha občianskej spoločnosti v postkomunistických krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:07