Flickr
StoryEditor

Hygienik upozorňuje, prečo pred cestou na dovolenku navštíviť lekára

11.07.2017, 16:32
Autor:
TASRTASR
Pred cestou na dovolenku netreba zabúdať na návštevu lekára. Myslieť by na to mali najmä cestovatelia, ktorí sa chystajú do krajín s nízkym hygienickým štandardom, zvlášť trópov a subtrópov, pripomína hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Poradiť by sa mali aj ľudia s dlhodobými zdravotnými problémami. Lekár poradí s prevenciou ochorení, možnostiach samoliečby, poskytne informácie o očkovaniach či dôsledkoch cesty na zdravotný stav.

"Ak je to potrebné, ošetrujúci lekár odošle cestujúceho na niektoré zo špecializovaných pracovísk, ktoré mu poskytnú informáciu o aktuálnom riziku infekcií v jednotlivých krajinách, o príslušnej prevencii vrátane ochrany pred maláriou a zabezpečia potrebné očkovania," povedal Mikas.

Informácie o epidemiologickej situácii v európskych krajinách možno nájsť aj na webových stránkach Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb či Úradu verejného zdravotníctva SR.

U pacientov s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom pred vycestovaním odporúča odborník rovnako konzultáciu s ošetrujúcim lekárom. "Ak ide o dlhú cestu, respektíve dlhší pobyt, pacient by mal mať určite so sebou lekársku správu s uvedenými ochoreniami, na ktoré sa lieči a lieky, ktoré užíva," uviedol Ivan Očadlík, internista z bratislavskej Polikliniky Falck Radlinského. Lekárske správy stačí mať v slovenskom jazyku.

Môže sa však stať, že niektoré letecké spoločnosti budú vyžadovať od pacientov, ktorí prevážajú lieky, aj správu v angličtine. "Ak pacient podstupuje dlhú cestu lietadlom, autobusom či autom, jeho ošetrujúci lekár môže odporučiť malú dávku liekov proti zrážaniu ako prevenciu tvorby krvných zrazenín v cievach, hlavne v oblasti dolných končatín," priblížil ďalej Očadlík.

Počas cesty treba pamätať aj na pitný režim. "Netýka sa to iba starších pacientov. Najmä dlhá cesta autobusom s malými prestávkami je často zdrvujúca a človek sa 'bojí' prijímať tekutiny, aby nemusel šofér zastavovať častejšie. Považujem to však za obrovskú chybu," uzavrel odborník.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:45