Prvým verejným kúpaliskom v Bratislave bolo Lido, ktoré založili v roku 1928. Pôvodne prírodné kúpalisko sa rozprestieralo na petržalskom brehu Dunaja, oproti niekdajšiemu nákladnému prístavu. Spočiatku bolo Lido iba upraveným štrkovým brehom Dunaja s niekoľkými ukotvenými pontónmi a malým dreveným bazénom, v ktorom cez bočné mreže voľne pretekala riečna voda. Časom štrkový breh upravili, postavili ďalší, väčší bazén a pribudli tiež jednoduché plátenné kabínky na prezliekanie. Takto vylepšené Lido otvorili v roku 1934. Rok nato vznikol v areáli kúpaliska požiar, avšak rýchlo sa ho podarilo obnoviť na kúpalisko so všetkým čo k nemu patrí. Kúpajúci Bratislavčania využívali dva betónové bazény obklopené murovanými tribúnami na ležanie či sedenie, dosky na skákanie aj šmykľavku. Samozrejmosťou boli sprchy, pohodlné ležadlá aj kabínky so skrinkami. Návštevníkom Lida bolo k dispozícii tiež volejbalové ihrisko a pingpongové stoly, deti sa zase rady hrali na obľúbenom veľkom pieskovisku. Okolie trávnatého areálu malo udržiavaný parkový vzhľad, ktorého súčasťou boli betónové chodníky. V dreveným pavilónoch ponúkali kúpaliskové dobroty ako napríklad cesnakové rebierka a pečené klobásky, bratislavské rohlíčky, balkánsku zmrzlinu a samozrejme pivo alebo grenadinové striky. Voda v bazénoch bola ľadová, rovnako ako voda v Dunaji, v ktorom sa dalo plávať tiež. Lido bolo iba sezónne letné kúpalisko, za vstup sa muselo platiť, no napriek tomu to bolo mimoriadne obľúbené a navštevované miesto. V roku 1938 počas okupácie Petržalky bol k Nemecku pričlenený aj pravý breh Dunaja, a tak Bratislava stratila svoje kúpalisko. V roku 1944 bolo Lido poškodené počas bombardovania Američanmi, ale aj dlhé roky po vojne sem mnohí Bratislavčania radi chodili. Kúpalisko slúžilo verejnosti ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia. V 90. rokoch sa objavili plány na rekonštrukciu Lida, ktoré malo byť súčasťou veľkého rekreačno-zábavného areálu, ale projekt sa napokon nezrealizoval.TASR/Tibor Andrejčák, archív HN
StoryEditor

Retro návraty kúpalísk a vodných plôch: Ako mizlo bratislavské Lido aj veľký návrat Zelenej žaby

12.07.2017, 00:01
Autor:
apnapnipip
Starší z nás si však možno ešte pamätajú aj legendárne miesta, kde sa sústreďoval spoločenský život a v dobách bývalého Československa to tam „žilo“. Mnohé z týchto miest však už dnes neexistujú, iné zase nespoznáte alebo sú aj také, ktorým moderný doba prinavrátila zašlú slávu.

Slovensko ponúka nespočetne veľa možností na to, aby sme si plnohodnotne užili dovolenku aj u nás a nemuseli vycestovať za hranice. Akvaparky, tobogány, atrakcie a moderné vybavenie kúpalísk či vodné plochy prebudované na nepoznanie.

Ako ale vyzeralo niekdajšie Lido a ako sa zmenila Duchonka?  V galérii si pozriete, ako išiel čas s najznámejšími kúpaliskami a vodnými plochami Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:09