StoryEditor

Zlatý vlak a vojnové tajomstvá Dolného Sliezska

06.06.2017, 00:01
Dolné Sliezsko je región s neobyčajne bohatou históriu datovanou už od stredoveku, kde sa stretali vplyvy mnohých kultúr, viedli početné vojny a menili vladári.

Hornaté terény, mokrade, husté lesy, ktoré ukrývajú vojenské pevnosti, s čím sa v iných poľských lesoch nestretáme. Zámky, pevnosti, bunkre a tajomné, ešte nie celkom objavené podzemné chodby prekvapujúce svojou architektúrou, ale aj zaujímavou históriou.

Wałbrzych je mesto v Dolnosliezskom vojvodstve, v malebnom prostredí stredných Sudet, v pásme Wałbrzyských hôr. Turistom ponúka neuveriteľnú prírodu, nádherný zámok Książ, monumentálnu starú baňu, a svet fascinujúcich záhadných objektov súvisiacich s II. svetovou vojnou.

​Zámok Książ Snímka: Kamil Cieliński

Zámok Książ vo Wałbrzychu (ksiaz.walbrzych.pl) je, čo sa týka veľkosti, tretí poľský zámok. V roku 1941 vláda III. ríše zámok Książ, ktorý patril rodine von Hochberg skonfiškovala, a začala s adaptačnými prácami, ktoré podľa historikov mali za cieľ objekt pripraviť pre Hitlera ako jedno z jeho obydlí. Padlo dokonca aj rozhodnutie o výstavbe tajného systému podzemných chodieb pod zámkom, ktorých význam nebol dodnes objasnený a stali sa tak živou pôdou pre špekulácie a rôzne teórie. Dnes si turisti môžu pozrieť fragment jednej z mnohých chodieb a možno onedlho bude toho už oveľa viac. Výskumníci, zaoberajúci sa tajomstvami, spájajú tento objekt s projektom pod krycím menom Riese – teda s obrovským komplexom podzemných tunelov, ktoré boli v období II. svetovej vojny budované v oblasti Sovích hôr, vo vzdialenosti okolo 15 km od Wałbrzycha. Možno podzemie zámku malo slúžiť ako skrýša pre nacistických hodnostárov alebo ako sklad pre umelecké diela a dôležité dokumenty. Iný príbeh zase hovorí, že práve tu, pod zámkom alebo v blízkom tuneli, na známom 65. kilometri železničnej trate Vroclav – Jelenia Góra, by sa mal nachádzať zlatý vlak s vroclavskými pokladmi, o ktorý sa zaujímajú turisti z celého sveta. Vlak s tajomným, neobyčajne cenným nákladom, ktorý podľa príbehu odišiel z Vroclavu, minul stanicu Świebodzice a nikdy neprišiel do stanice Wałbrzych Szczwienko.

​Walimské štôlne

Walim – komplex Rzeczka „Riese (www.sztolnie.pl), od roku 1943 v oblasti Sovích hôr Nemci vykonávali rozsiahle stavebné práce pod krycím menom Riese. Výstavba nebola dokončená a jej pozostatkom je veľa podzemných komplexov a nadzemných budov, dodnes zahalených tajomstvom, na čo boli určené. Objekt vo Walime sa skladá z troch štôlní v dĺžke 500 m, ktoré sú spojené priečnymi halami, podzemie je čiastočne vybetónované, s dvoma dosiaľ ešte nepreskúmanými skalnými zátarasami v strednej časti objektu. Turistická trasa je na troch miestach obohatená o audiovizuálne efekty, nadväzujúce na obdobie II. svetovej vojny a práce vykonávané v podzemí.

​Podzemné mesto Osówka. Prehliadka so sprievodcom si vyžaduje rezerváciu na konkrétnu hodinu, na výber sú
4 rôzne trasy.

Podzemné mesto Osówka (www.osowka.pl)

Vojenský objekt bol postavený v rokoch 1943 – 1945 III. ríšou v Sovích horách pod krycím menom Riese. Za veľmi krátke obdobie boli vybudované 2 km podzemných chodieb, hál a chodníkov. Môžeme tu vidieť strážnice, technickú chodbu a obrovskú halu, ktorá je 10 m vysoká a mnoho budov postavených na povrchu zeme. Podľa jednej z hypotéz Nemci plánovali, že sem privedú vedcov, ktorí by pracovali na wunderwaffe – zázračnej zbrani a prototype atómovej bomby. Iná zase hovorí, že bol v okolí schovaný „zlatý vlak“ a nákladné autá s vroclavským zlatom.

Zámok Czocha (www.zamekczocha.com)

Tajomstvá zámku Czocha sa rodia spolu s tajomnou postavou Ernsta Guetschova. On kupuje zámok za 1,5 milióna zlatých mariek, potom ho za obrovskú sumu 4 milióny zlatých mariek architekt Bodo Ebhardt prestavia. Rekonštrukcia bola vykonaná za pomoci baníkov, ktorí urobili viac ako 5-tisíc m2 „hlbokých pivníc, podzemných podlaží a podzemných turistických atrakcií“. Na zámku vznikol „strážny systém“ s 19 kontrolnými stanovišťami, ktoré strážili zámok. Ďalším podivným zariadením zámku boli zariadenia na výrobu kyslíka Pioneer firmy MAGIRUS. K tomu ešte pribudlo chladiace zariadenie Autofrigor, ktorého úlohou bolo získať „absolútne čistý vzduch bez baktérií...“. Záujem o zámok sa zvýšil po nedávnych objavoch, ktoré potvrdili jeho zvláštnu prestavbu. Našli sa motory a čerpadlá na odvádzanie vody z podzemia, ďalšie tajné chodby, ktoré boli v priebehu rokov zamurované a padacie dvere spájajúce zámkové komnaty! Či tieto novinky, ktoré boli objavené na zámku, slúžili III. ríši počas druhej svetovej vojny? Či Nemci využívali podzemie a chladiaci systém na výrobu tajnej zbrane v podzemiach zámku? To pravdepodobne vysvetlia až ďalšie štúdie!

Dolnosliezska turistická organizácia

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:10