Naše hlavné mesto sa už druhý rok umiestnilo na prvom mieste. Niet sa čo čudovať, vďaka jeho širokej ponuke na pivnom trhu s mnohými minipivovarmi, ktoré tu v priebehu posledných rokov vznikli. Priemerná cena piva v eurách: 1,55Pixabay
StoryEditor

Slovensko je v tomto ukazovateli ďaleko za Českom. Toto je rebríček najmierumilovnejších krajín sveta

03.06.2017, 17:58
Autor:
redredČTKČTK
Spomedzi 163 hodnotenými štátmi je to síce pre Slovensko dobrá vizitka, ale v porovnaní napríklad s Českom sme na tom oveľa horšie.

Slovensko sa v najnovšom rebríčku najmierumilovnejších krajín sveta umiestnilo na 26. mieste.

Vyplýva to zo Svetového mierového indexu, ktorý zverejnil britský Inštitút pre hospodárstvo a mier (celú správu nájdete TU).

Spomedzi 163 hodnotenými štátmi je to síce pre Slovensko dobrá vizitka, ale v porovnaní napríklad s Českom sme na tom oveľa horšie.

Naši západní susedia sú na šiestom mieste. V rebríčku sa zahŕňa okrem iného miera bezpečnosti a pokoja v danej krajine.

​Prvé miesto v rebríčku obsadil opäť Island, posledný stále zostáva Sýrie.

Jeden z najväčších prepadov oproti minulému roku zaznamenali Spojené štáty. USA majú teraz 114. priečku, čo je o jedenásť pozícií horší výsledok ako v roku 2016.

​Najviac miest, a to 28, stratilo juhoafrickej kráľovstva Lesotho, ktoré je na 90. priečke.

V Európe sa situácia najviac vyhrotila v Bosne a Hercegovine, ktorá sa na 84. miesto prepadla o 21 pozícií.

​Európa všeobecne vychádza z hodnotenia ako región s veľmi vysokou či vysokou mierou bezpečia - výnimkou sú len Moldavsko, Grécko a balkánske štáty Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo a Macedónsko, kde panuje stredná úroveň mierumilovnosti.

Rebríček najmierumilovnejších krajín sveta Rebríček najmierumilovnejších krajín sveta http://visionofhumanity.org

Úplne na chvoste je potom Ukrajina (154. miesto), ktorá je zasiahnutá konfliktom na východe krajiny, a Rusko (151. miesto). Oba tieto štáty majú podľa indexu veľmi nízku úroveň bezpečia a pokoja.

Zelené odtiene ukazujú na bezpečné krajiny, žltá farba označuje stredne bezpečné a červené odtiene potom tie najmenej bezpečné:

01 - Modified: 2018-06-30 20:45:51 - Feat.: - Title: Svet prestáva byť mierumilovným miestom. Slovensko sa naopak zlepšuje
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:51