StoryEditor

Toruň – mesto experimentov pre mladých nástupcov Kopernika

25.05.2017, 17:00
Cesta po stopách Kopernika sa v Toruni nekončí na prechádzkach gotickými uličkami zapísanými do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO či na maškrtení perníkov.

Mesto najväčšieho poľského astronóma je aj naďalej verné svojej vedeckej tradícii. Dokazuje to jedna z najlepších poľských univerzít, ako aj vedecké centrá a zaujímavé múzeá pre deti. Patrí k nim Centrum modernosti Mlyn vedomostí, ktoré spája výstavy Rieka a Obehy s interaktívnymi pultmi. Tu sa na deti vďaka samostatným experimentom „nalepí“ množstvo praktických vedomostí.

V meste Kopernika nemôže chýbať planetárium. To torunské patrí k najmodernejším v Poľsku a okrem klasických astronomických prezentácií ponúka aj interaktívne výstavy: Geodium približujúcu fungovanie Zeme a Orbitárium s kópiou kozmickej sondy Cassini. Vďaka špeciálnym svetelným efektom sa návštevníci v Geodiume dozvedia, prečo máme štyri ročné obdobia, a prečo zapadá Slnko.

Jednotlivé stanovištia spájajú nové vedecké fakty s dobrou zábavou. Tu budete cítiť zemetrasenie, uvidíte, ako sa tvorí duna či cyklón. Viacero miest parku pomôže deťom lepšie pochopiť fungovanie Zeme, avšak fotku pri jej makete vo veľkosti dvoch metrov chcú mať nielen tí najmenší.

V strede miestnosti Orbitária sa nachádza replika modelu sondy Cassini, ktorá tento rok ukončí výskum Saturnu. Tu si každé dieťa môže vytvoriť svoje vlastné centrum NASA a na kontrolnom paneli sondy kontrolovať jej konkrétne zariadenia. Aj tu sú pre rodiny pripravené interaktívne stanovištia, spomedzi ktorých je najobliehanejšie to, pri ktorom deti môžu naštartovať raketové motory. Ďalšiu časť misie, ako aj informácie o vybraných planétach si návštevníci môžu pozrieť na obrazovkách Orbitária.

M. Cieszewski / Poland.pl

Veľa zábavy zaručuje aj program Múzea torunského perníka, kde si mladí návštevníci môžu samostatne upiecť tradičnú torunskú cukrovinku podľa dávnej receptúry, a potom ju aj zjesť. Ale pozor, nie každý perník v meste sa dá zjesť! Na tých, z ktorých je postavené Perníkové mestečko v historickom centre mesta, sa dá len hrať. Každá preliezačka, šmykľavka, pieskovisko či kolotoč majú tvar perníka.

K výnimočným letným atrakciám patrí aj Fontána Cosmopolis neďaleko Domu Kopernika, ktorá svojimi 113 vodnými dýzami symbolizuje Slnečnú sústavu. Jej letné svetelno-hudobné predstavenie je nezabudnuteľnou spomienkou na Toruň – mesto, kde mladí nasledovníci Kopernika môžu experimentovať a objavovať vesmír.

01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:39