StoryEditor

Tam, kde sa nikto nenudí

25.05.2017, 00:01
Každý rok sa na mape poľských lunaparkov objavujú nové bodky a tie už existujúce sa zväčšujú.

Takmer každý región sa už môže pochváliť svojou širokou ponukou nie jednotlivých horských dráh, ruských kolies či autíčok, ale celými komplexmi tematických parkov. Zábavné parky v sebe spájajú klasické lunaparky s jurskými parkmi, s parkmi architektonických miniatúr, rozprávok a mytológie, parkmi ilúzie – jednoducho všetkým, o čom môže malý turista snívať.

Tie najväčšie nemáte šancu prejsť za jeden deň a zlá, vlastne dobrá správa je, že zoznam atrakcií sa každý rok ešte zväčšuje. Návšteva týchto miest je záživná a komplexná a možno aj trochu vyčerpávajúca, preto na začiatok odporúčame navštíviť tie miesta, ktoré sú ideálne na jednodňovú návštevu Poľska.

Rabkoland

Len na skok od slovensko-poľskej hranice v Malopoľsku sa nachádza Rabkoland, dva zábavné komplexy v Zatore a Inwałdpark. Ak počas prázdnin v Poľsku natrafíte na známu zápchu na ceste z Krakova do Zakopaného, spravte si prestávku a urobte deťom a sebe radosť v Rabkolande. Tento rodinný zábavný park má viac ako 30 zariadení, ktoré môžu deti využívať samostatne alebo s rodičmi.

Na začiatku sa môže zdať, že Rabkoland je len typický lunapark. Na potulkách po jeho šiestich uliciach toho však uvidíte oveľa viac. Pozornosť návštevníkov, predovšetkým tých najmladších, priťahujú pohyblivé sochy, ktorých je v Rabkolande viac ako dvesto. Zaujímavé je zvieracie univerzum v stane Veľký cirkus, ako aj interaktívna hra pre deti na Veselej farme. Rabkoland má aj edukačnú radu úsmevu, jediného svetového vyznamenania udeľovaného deťmi dospelým, ako aj Múzea poľských rekordov a kuriozít.

Energylandia

V Zatore na hranici Malopoľska a Sliezska, viac-menej v polovici cesty medzi Krakovom a Katovicami, sa nachádza Energylandia. Tento najväčší poľský zábavný park – takmer 60 moderných rôznorodých zariadení a atrakcií – tvorí na rozľahlej ploche 26 hektárov obrovský komplex, ktorý nepozná vekovú hranicu.

Energylandia

Obrovské adrenalínové horské dráhy a kolotoče, ktoré občas presahujú rýchlosť 100 km/h, či generujú preťaženie takmer 5G, dopĺňajú dve divadlá a dva amfiteátre s každodenným programom vizuálnych (mapping 3D) či pyrotechnických predstavení. Na deti a mládež čaká výnimočné kino 7D, ktoré premieta filmy v technológii 3D podporenej dodatočnými špeciálnymi efektmi.

Bajkolandia

Najmladší sa v časti Bajkolandia môžu previezť na klasickom viedenskom kolotoči Sissi, ako aj vyskúšať si jednu zo širokej palety vodných atrakcií – od plavby loďkami po vodné bitky. Unavení návštevníci si môžu odpočinúť a nabrať sily na ďalšiu zábavu v jednom z troch bazénov či dvanástich gastronomických zariadení, ktoré sú rozmiestnené v rôznych častiach parku.

Zatorland

Zator určite nepatrí k najväčším poľským mestám (má asi 3-tisíc obyvateľov), ale jeho ponuku zábavných parkov neprekoná žiadne iné. Okrem Energylandie nachádzajúcej sa na západe mestečka, v jeho južnej časti sídli zábavný park Zatorland. Ako prvý tu vznikol náučný park Dinozatorland, ktorý vedie lesom plným pohyblivých dinosaurov do Múzea kostlivcov a fosílií. Zatorland rafinovane kombinuje náučný element so zábavným.

Energylandia

Okrem veľkého lunaparku s 5D kinom, kolotočmi, hojdačkami či šmykľavkami návštevníkov na dlhé hodiny pohltia ďalšie atrakcie v podobe tematických parkov: Park mytológie, Park rozprávok a vodných stvorení, Park pohyblivých dinosaurov, Park hmyzu a v zime dokonca aj Park svätého Mikuláša.

Za pozornosť stojí spomenúť, že lístky sú platné 2 po sebe nasledujúce dni. O tom, že slová o veľkom počte zábavných parkov nie sú prehnané, svedčí aj Park miniatúr a lunapark v Inwałde pri Wadowiciach. Za jeden deň môžete navštíviť celý svet – od Eiffelovej veže cez Baziliku sv. Petra, Sochu slobody po Čínsky múr. V Inwałdparku sa totiž nachádza viac ako 50 najvýznamnejších architektonických divov sveta. Samozrejme, ani tu nechýba veľký lunapark a niekoľko tematických parkov ako Záhrada Jána Pavla II., Stredoveká pevnosť s osadou, Mini ZOO Kucyk či Dinolandia.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:23