StoryEditor

Takto sa žije sen. Všetko predali a po tragédii našli domov na cestách

15.05.2017, 15:55
Autor:
ipip
Ľudia sa často snažia optimalizovať, prípadne zmenšiť priestor okolo seba, často z úsporných dôvodov, no pritom do toho vložiť kus kreativity a praktickosti. Táto rodina to ale vzala z pomerne extrémneho konca.

Josh Biro a manželka Jenna Rosenová vymenili svoj priestranný dom v Alberte v Kanade za karavan, v ktorom cestujú aj so svojimi deťmi v takzvane voľnom štýle života, píše Daily Mail. Rodinka žije kočovným životom svojím šesťročným synom Arjunom a dvojročnou dcérou Lux. Priznávajú, že priestor sa môže zdať pre štvorčlennú rodinu trochu tesný, napriek tomu zhodne tvrdia, že majú všetko, čo potrebujú pre život. „Je to naša živá jednotka. Žijeme takto už vyše roka a je to úžasné. Sme štvorčlenná rodina, takže je to trochu tesné, ale máme všetko, čo potrebujeme,“ hovorí 32-ročný Josh.

Obrat v živote: z domu do karavanu

S partnerkou Jennou sa rozhodli predať priestranný rodinný dom, auto a štúdio jogy, aby prijali jednoduchší životný štýl, v rámci ktorého cestujú po svete a s ľuďmi na sociálnych sieťach zdieľajú svoje zážitky. „Cestovanie bolo určite súčasťou našich životov aj predtým, ale teraz je to ich trvalá súčasť. To, že sme stále na cestách je náš životný štýl. Predtým, ako sme urobili túto ráznu zmenu v živote sme takisto cestovali, ale chceli sme v tom pokračovať aj po tom ako prišli deti,“ spomína 33-ročná Jenna.

Bohužiaľ, dôvod drastického rozhodnutia rodiny predať dom a vidieť svet, bol zničujúci. „Medzi Arjunom a Lux sme mali dcéru Zamu, ktorá ale zomrela pred dvoma rokmi, počas našej cesty po Ekvádore," hovorí Jenna. „Zomrela ešte skôr, ako dosiahla dva roky," dodáva Josh. „Cestovali sme naprieč Ekvádorom a šli sme sa pozrieť aj na jednu z turistických pláží, a takisto navštíviť miesta, ktoré ľudia najčastejšie vyhľadávajú. Všetko sa stalo v okamihu... Stáli sme spolu a zrazu sa nás vyvalili skaly a zasiahli Zamu...“ Bolestná udalosť podľa ich slov ovplyvnila výrazne ich ďalší život.

„Jej strata rozhodne ovplyvnila naše rozhodnutie cestovať. Je ľahké upadnúť do rutiny, no nemyslíme si, že práve my sme tí ľudia, ktorí by vedeli dlhodobo žiť v strachu. Skôr táto strašná skúsenosť poslinila to, čo sme mali v sebe a posunula nás dopredu,“ hovoria svorne a Jenna dodáva: „Myslím, že sme si uvedomili, že náš čas tu je konečný." Aj keď boli Jenna a Josh už predtým rozhodnutí zbaliť sa a vydať na cestu bez detí, Zamina smrť toto rozhodnutie ešte urýchlila.

„Na druhej strane sme o tom starostlivo uvažovali, lebo sme krátko predtým stratili Zamu a hovorili sme si, že vlastne cestujeme na neurčito a dve deti nechávame doma, aj keď s babkou, ale bez nás. Veľmi nám chýbali počas toho času, čo sme cestovali, ale doteraz sme presvedčení, že to bolo správne rozhodnutie. Je to o tom, že nasledujeme naše srdcia a sny." Zama by mala teraz štyri roky a mladá rodina stále cíti, že aj napriek tomu, že už nie je medzi nimi, stále je súčasťou ich rodiny. Jej fotografie majú svoje pevné miesto na chladničke v karavane, ktorým cestujú teraz aj so svojimi deťmi.

Rodina žije v súčasnosti v Mexiku aj s deťmi, ktoré sa už naučili aj miestnu španielčinu. Starší syn Arjun býva doobeda doma, keď sa s rodičmi venujú učeniu, aby deti nič nezanedbali na cestách a poobede trávia čas pri mori. „Mám pocit, že na tom, akým spôsobom teraz žijeme je najdôležitejšie to vedomie, že treba žiť v prítomnosti a nie sa snažiť vrátiť niečo, čo už nezmeníme,“ dodávajú zhodne.

Prechod z pohodlia na cesty. Oni ale neľutujú

A hoci sú spokojní, určite každého napadne, či im nechýba občas komfort stabilného bývanie. „Niekedy sa nám zdá, že z našich starých životov nám niektoré veci chýbajú. Viem, že Arjunovi chýba vlastná detská izba, ktorú predtým v dome mal. A takisto priestor na hranie a hračky.“ Neľutujú však. Rodina už v rámci svojho cestovateľského života žila v troch krajinách: Kanade, USA a Mexiku. „Na začiatku sme si mysleli, že sa nám len v rámci pár rokov podarí absolvovať cestu z Aljašky do Argentíny, ale je toľko skvelých miest k videniu, že sme sa neobmedzili len na plánovanú trasu.“

"Pre mňa sú najdôležitejšie nečakané momenty našich výletov. To je jedna z výhod toho, že žijeme takým spôsobom, ktorý milujeme,“ dodáva na záver mladý pár.

01 - Modified: 2017-04-26 17:09:43 - Feat.: 0 - Title: Z chudobného chlapca milionárom. Bloger precestoval celý svet a prezradil, ako sa mu to podarilo
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:43