StoryEditor

Moje mesto: V samom srdci Zemplína. A slovenské more máte na skok

06.05.2017, 15:53
Prinášame vám ďalší diel z nového seriálu HN Moje mesto. Tentoraz sme zamierili do zemplínskeho regiónu.

Aj keď v Bratislave žijem už vyše 10 rokov, do rodných Michaloviec na východe Slovenska sa rada pravidelne vraciam – najmä keď potrebujem „vypnúť“ od ruchu hlavného mesta.

Aj keď sú okresným mestom, človek si občas pripadá, ako keby tu zastal čas - bez hustej premávky a uponáhľaného života. Z okrajových častí sa do centra dostanete pešo za 15 minút.

Pestré centrum

Netreba sa však obávať, takzvané srdce Zemplína má čo ponúknuť v rámci kultúrneho vyžitia i nočnej zábavy. V sídle Zemplínskeho osvetového strediska, ktoré patrí ku klenotom architektúry Michaloviec, sa pravidelne konajú rôzne umelecké výstavy a besedy. Centrum mesta navyše každoročne v apríli zdobí zbierka fotografických obrazov.

​Na jarnom jarmoku zažijete najväčšie jazdecké preteky v regióne a romantiku zažijete vo vynovenej michalovskej hvezdárni na kopci Hrádok, kde si poležiačky vychutnáte živé planetárium.

Michalovciam robia dobré meno na Slovensku ale aj v zahraničí tanečné súbory Zemplín a Slniečko. Kým Zemplín sa orientuje na folklórne tance i piesne, tanečníci v Slniečku sa okrem iného venujú írskemu stepu či cloggingu.

Mesto sa môže pochváliť naozaj úctyhodným počtom diskotékových klubov, barov a reštaurácií. Dobre si zatancujete v Idei či Fabriku, lahodný drink vám pripravia vo Fun Café a v Monaco Club Café a svoje žalúdky naplníte v Zemplínskej reštaurácii, U Grolla či v klasickej 17-tke. A ak náhodou raz dostanete pozvánku na pravú východniarsku svadbu, určite ochutnajte tradičné kapustné holúbky.

Ďalšou architektonickou dominantou mesta je barokový kaštieľ rodu Sztáray. Dnes slúži ako Zemplínske múzeum, ktoré sa pred dvoma rokmi dočkalo rozsiahlej rekonštrukcie. Za zmienku stoja aj gréckokatolícky Chrám sv. Ducha a radnica, kde nájdete mestský úrad.

Za rekreáciou na vodnú nádrž i jazerá 

Okolie Michaloviec ponúka bohaté rekreačné príležitosti, najmä v letných mesiacoch. Azda najviac nás preslávila turisticky obľúbená Zemplínska šírava. Vodná nádrž, ktorú nazývajú aj slovenským morom, sa nachádza len pár kilometrov od mesta. Okrem osviežujúcej vody a niekoľkých pláží navštívte aj miestne stánky s jedlom a suvenírmi a známy Motel Kamenec. 

Určite si nenechajte ujsť ani pôvabnú prechádzku okolo Morského oka v chránenej oblasti Vihorlat. Je tretím najväčším prírodným jazerom na Slovensku. Svoje čaro má aj jazero Vinné a výstup na Viniansky hrad, odkiaľ sa vám naskytne pohľad na celé mesto i Šíravu.

Dokonalým relaxom po celodennej turistike v podobe wellness či masáží vám bude nový termálny park v rekreačnom stredisku Kaluža.

Majstrovská hádzaná a pekná stanica

V oblasti športu môžeme byť hrdí na hádzanárky z klubu IUVENTA Michalovce, ktoré sú už 9-násobnými majsterkami Slovenska.

Obec v Košickom kraji sa napríklad v porovnaní s Bratislavou pýši ukážkovou železničnou a autobusovou stanicou. A netreba zabudnúť ani na nemocnicu novej generácie, ktorá nahradila už chátrajúci zdravotnícky komplex.

Ak vám tieto informácie o Michalovciach predsa len nestačili a túžite sa dozvedieť viac, určite vás poteší, že mesto má aj vlastný film.

01 - Modified: 2017-04-20 07:37:16 - Feat.: 0 - Title: Moje mesto - Prievidza: Ľudí z Prievidze mám rád aj keď sú iní, než Bratislavčania, hovorí rodák Pavel 02 - Modified: 2017-04-22 08:26:48 - Feat.: 0 - Title: Moje mesto: Liptovský Mikuláš. Prečo je dovolenkovým šťastím a čo vám domáci nikdy nepovedia 03 - Modified: 2017-04-28 13:00:24 - Feat.: 0 - Title: Moje mesto: Nitra. Zlaté časy Starej pekárne vystriedalo skvelé pivo a pracovné príležitosti
01 - Modified: 2024-02-28 11:46:41 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur, uvoľnila aj ďalšie zdroje na výstavbu 02 - Modified: 2024-02-16 08:08:36 - Feat.: - Title: Pre nárast počtu kamiónov zriadili v Michalovciach odstavný pruh 03 - Modified: 2024-02-14 17:02:15 - Feat.: - Title: Rastie počet kamiónov smerujúcich na Ukrajinu, polícia ich odstavuje 04 - Modified: 2024-02-02 13:07:58 - Feat.: - Title: Vodič autobusu je nevinný. Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade smrteľnej nehody v Michalovciach 05 - Modified: 2024-01-18 14:24:39 - Feat.: - Title: Michalovce rozdali vlani dotácie takmer 900-tisíc eur do športu, kultúry i sociálnej sféry
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:14